Slipknot och Sonisphere till Sverige

slipknot

Årets band är: Slipknot, In Flames, Mastodon, Mustasch, Airbourne, Dead By April, Kvelertak och Graveyard.

Låt oss stolt presentera årets fantastiska uppställning för den internationella Sonisphere Festival 2011. Lördagen den 9 juli intar festivalen Stockholms nya festivalområde, med scener på både Söderstadion och Globentorget – Globe Arenas Open Air!

SLIPKNOT
Sommarens stora rockhändelse i Stockholm, Sonisphere, toppas och avslutas med en spelning av de amerikanska metal-gudarna SLIPKNOT! Senast de var i Sverige var sommaren 2009 då de fick Metaltown i Göteborg att fullkomligt explodera. Året innan det fick de ett slutsålt Hovet i Stockholm att bokstavligen skaka. Nu är det alltså dags igen för ”The Maggots” att inta Sveriges huvudstad. Som en hyllning till originalmedlemmen Paul Gray som tragiskt gick bort förra året lovar de att ingen ska lämnas oberörd i sommar. Slipknot är tillbaka!

Slipknot är ett av de viktigaste och mest profilstarka band som kom från det sena 90-talets metalscen. Bandet har influerat en mängd band från den eran fram tills idag. Med hjälp av en rad Ozzfest-turnéer, oräkneliga egna turnéer och ett gäng framgångsrika album befäste bandet från Des Moines snabbt sin roll som ett av toppnamnen inom modern metal. Slipknot har nu sålt över 14 miljoner album, men alla vet att det är genom deras energiska, explosiva och oförglömliga liveshower man ska uppleva de nio maskbeklädda Slipknot-medlemmarna!

Slipknot själva låter meddela:
“We’re looking forward to spending our summer in Europe. This tour is about us. It’s about celebrating the life of our brother, Paul and his legacy. The door is neither open nor closed. This tour is about burning down that door. See you this summer.”

Vi kan inte bärga oss!

IN FLAMES
In Flames har brunnit med lika stark och stolt låga sedan starten 1990 och bandet är nu Nordens och en av världens största metalakter. In Flames blandar hårt, tungt, melodiskt och finstämt till en multidimensionell ljudvägg som inget annat band lyckats skapa sedan Black Sabbaths tidiga år. In Flames har sålt mer än två miljoner skivor och tagit emot säckvis med utmärkelser. De har tveklöst haft ett par fantastiska år sedan guldskivebelönade albumet ”A Sense Of Purpose” släpptes 2008.

I somras avslutade bandet Metaltown i Göteborg på ett fullkomligt majestätiskt sätt inför ett överväldigande publikhav. 2009 gjorde In Flames sina största headline-spelningar någonsin på svensk mark. Över 20 000 personer såg bandet under tre fantastiska kvällar. Nu är vi enormt stolta över att kunna presentera In Flames på stora scenen under årets Sonisphere Festival i Stockholm.

Detta vill man inte missa, inte vi, inte du!

MASTODON
Amerikanska Mastodon kommer också till Sonisphere Festival med sin explosiva, intelligenta och kraftfulla metal. De bildades 1999 då trummisen Brann Dailor och gitarristen Bill Kelliher flyttade till Atlanta och träffade bassisten Troy Sanders och gitarristen Brent Hinds på en spelning. Snabbt förstod de att de alla fyra gillade band som Melvins, Neurosis och 70-talets Thin Lizzy. Mastodon var ett faktum.

Nu är det tolv år och 4 album senare, och med otaliga hyllningar där benämningar såsom ”nya Metallica” inte är ovanliga samt en mängd turnéer i ryggen är Mastodon hetare än någonsin. Efter att ha avslutat sin turné tillsammans med just Metallica 2009 gick Mastodon 2010 ihop med banden Deftones och Alice in Chains och skapade turnén ”Blackdiamondskye” som blev en succé i USA och Canada. Och nu, 2011, är de alltså aktuella för Sonisphere i Stockholm. Mäktigt.

MUSTASCH
Den 28 februari firar Mustasch tioårsjubileum, det är då tio år på dagen sedan debutplattan ”The True Sound of the New West” släpptes. Mustasch har därefter bl.a. vunnit Grammis i kategorin Årets Hårdrock både för albumet ”Latest Version of the Truth” (2007) och ”Mustasch” (2009). Nu firar de tio år med att släppa sitt nya album “The New Sound of the True Best”.

Albumet är inspelat tillsammans med producenten Tobias Lindell och innehåller nyinspelningar av Mustaschs bästa låtar genom åren. Skivan innehåller även den helt nyskrivna låten Angel’s Share.

Skivsläppet den 28 februari följs upp av en vårturné, men det är ingen som tvivlar på att höjdpunkten på Mustaschs jubileumsår definitivt blir spelningen på Sonisphere i sommar.

AIRBOURNE
Airbourne är bandet som med klass för vidare Australiens heavy metal-tradition efter AC/DC. Airbourne bildades 2003 av bröderna Joel och Ryan O’Keeffe och har redan agerat förband åt band som Mötley Crue, The Rolling Stones och Motörhead. 2007 släpptes skivan ”Runnin Wild”, ett album som bland annat utnämndes till årets debutalbum av brittiska Metal Hammer och vann pris av Marshall Classic Rock Roll of Honour. Skivan blev ett startskott för åren som följde då Airbourne blev just luftburna och spred sin rock till resten av världen.

Soundet kan beskrivas som doftande av åttiotal, diesel, AC/DC och sångslingor som sitter exakt där de ska. I mars förra året släpptes uppföljaren till debutskivan, No Guts, No Glory, och med den i ryggen turnerade australiensarna världen över under våren 2010.

I sommar står Sverige och Stockholm på tur. Sonisphere Festival presenterar Airbourne!

DEAD BY ARPRIL
Dead by April, metal-bandet från Göteborg, släppte 2009 sitt självbetitlade debutalbum. Men redan året innan debuten fick de utmärkelser för ”Bästa nykomling” från ”Swedish Metal Awards” och ”Bandit Rock Awards”.

I Sonisphere-sammanhang är de rutinerade, de gjorde en grym spelning på festivalens premiärår i Hultsfred 2009. Oavsett om du såg dem då, har hört singeln Losing You i trailern för teve-programmet Robinson eller på annat sätt fått förmånen att avnjuta Dead By Aprils musik förstår du att sommarens konsert på Sonisphere kommer bli något alldeles extra – hårt, energiskt och fantastiskt bra!

KVELERTAK
Från Stavanger i Norge kommer det sex man starka Kvelertak. Med en fantastisk mix av rocknroll, heavy metal och hardcore-punk låter de inte helt olikt sina landsmän i Turbonegro, men Kvelertak tar det om möjligt en nivå till. Lite hårdare, lite mer rocknroll, lite mer jävlar anamma och lite mer norskt.

Ni som inte har sett eller hört Kvelertak har något att se fram emot, och ni som redan har sett eller hört dem vet vad vi talar om när vi säger att Kvelertak får man bara inte missa på årets Sonisphere Festival!

GRAVEYARD
Graveyard bildades i Göteborg November 2006 och släppte året där på sitt debutalbum. Graveyard baserar både sitt sound och sin look på en solid ”retrogrund” – men är utan tvekan betydligt mer än enbart en upprepning av det förflutna. Detta är väldigt tydligt på bandets kommande album – producerat av Don Alsterberg (José Gonzales, Junip, Soundtrack of Our Lives, The International Noise Conspiracy) – där bandet tillsammans med Don har lyckats skapa en analogt inspelad och mixad albumproduktion som smakfullt kombinerar 70-talet klassiska rock med ett kraftfullt modernt sound. Men alla som sett Graveyard live, vet att de levererar något utöver det vanliga.

Så här skrev David Noaksson i Dagbladet (Sundsvall) efter en spelning i höstas:

”Graveyard är lite som en oäkting mellan Black Sabbath, Deep Purple och Cream som först nu träder fram och utmanar kungatronen. Kanske den bästa spelningen jag sett i Sundsvall.”

Vi är enormt stolta över att kunna ge er Graveyard på Sonisphere Festival i sommar.

Information
Sonisphere Festival etablerades 2009 och erhöll priset “Best New Festival” på 2009 års UK Festival Awards. Det året besökte festivalen sex länder. Nu bara två år senare har Sonisphere Festival växt till det dubbla, 2011 får hela tolv länder den stora äran att besökas av världens främsta festivalturné. Vi är otroligt glada och stolta över att Sverige och Stockholm är en av dessa. Vi ses i sommar!

www.sonispherefestivals.com

Sponsorer och partners
Huvudsponsor för Sonisphere Festival 2011: Norrlands Guld och Golden Wave
Partner till Sonisphere Festival 2011: City och Bandit

Mer information om Sonisphere Festival 2011

Rulla till toppen