Shugo Tokumaru till Sverige i maj

I över ett decennium har Shugo Tokumaru fiskat trådar till texter ur sin drömdagbok och tonsatt dem med de hundratals instrument som han själv spelar. I sitt sovrum har han lagt lager på lager av ljud för att skapa solfjädrar till sin ljudsfär. Trollat fram ett eget hörn av verkligheten, som för en del personer kanske känns precis som att gå genom en skog där träden bär blå och lila lövskrud och pappersfåglar sakta svävar ovanför i den tunna, klara luften.

Genom åren har Shugo Tokumaru smält ner sin musikaliska formula i sex stycken album, nu senast i In Focus via amerikanska Polyvinyl Recordings. In Focus fortsätter förstås på Tokumarus redan inslagna väg av drömpop, skapad av tusentals ljud, med influenser från europeisk 60-talspop och traditionell japansk musik. Innerst inne kan man ju tycka att någon som har ägnat åratal till utveckla och förfina ungefär samma sak vid någon punkt kanske borde bli tråkig, men istället vecklar Tokumaru bara ut nya musikaliska spindelben. Det är förstås lika svindlande galet som alldeles briljant.

Tokumaru har genom åren samarbetat med M. Ward, Animal Collective, Jim O’Rourke och Jens Lekman. Han har turnerat runt världen och hans musik återfinns på åtskilliga indiefilmers soundtracks. Och under tiden fortsätter Shugo Tokumaru att skriva drömdagbok.

Konsertdatum
9 maj – Stockholm – Södra Teatern

Scroll to Top