Shearwater till Göteborg i maj

shearwater
6 maj – Göteborg, Pusterviksbaren /Woody West

Shearwater startade en gång i tiden som ett gemensamt projekt mellan låtskrivarna Will Sheff från Okkervil River och Jonathan Meiburg. Under bandens första år hann Sheff och Meiburg med bägge projekten, Meiburg spelade även klaviatur i Okkervil River, men ju mer populära banden blev desto tydligare blev det att de behövde koncentrera sig på var sitt huvudprojekt.
Meiburgs inflytande och engagemang i Shearwater blev mer och mer tydligt med åren och efter att bandet gett ut några kritikerrosade plattor på lilla indiebolaget Misra så fick de ett mindre genombrott med plattan ”Palo Santo” (ett av 2007 års album enligt New York Times) . Detta ledde till att bandet fick kontrakt med legendariska indie-etiketten Matador i som återutgav ”Palo Santo” i en expanderad version och förra året kom hyllade plattan ”Rook” som tog sin in på de prestigefyllda listorna över 2008 års bästa album när både Pitchfork och Uncut summerade årets skivsläpp.
Även flera av albumets låtar har lyfts fram som årets bästa låtar, framförallt ”The Snow Leopard” men också ”Leviathan Bound” och titelspåret. Storheten i Shearwaters musik ligger i Meiburgs låtar som blir till små episka indie-folk symfonier som bara växer för varje lyssning, och han har en känsla och närvaro i sin falsett som kryper under huden.

Längre ner ser du bandet framföra låten ”Rooks” live i Texas någon gång förra året.

Den forne ornitologen har en stor känsla för drama utan att bli pretentiös, och arrangemangen strålar av storslagna ambitioner. Bandet har turnerat kopiöst de sista åren, de är ett av Austins mest populära liveband och visst är de fortfarande vänner med Okkervil-gänget, Meiburg sjunger bla på deras indiehit ”Lost Costlines”. Enda Sverigespelningen sker på Woody West Vardagsklubb på Pusterviksbaren i Göteborg.

SENASTE SKIVSLÄPP
”Rook” CD

HEMSIDA
www.shearwatermusic.com

Rulla till toppen