Shakira och Jennifer Lopez på tapeten inför populära Super Bowl 2020


Bild: Unsplash

Super Bowl är den årliga finalmatchen inom NFL, USA´s nationella liga i amerikansk fotboll, och har spelats sedan år 1967. Det stora evenemanget äger rum årligen en söndag i slutet av januari (eller början av februari) och lockar till en världsberömd fest som engagerar människor runt hela jordgloben. Super Bowl-söndagen har kommit att bli den mest tv-sändning med mest tittarsiffror i hela USA, och dagen kan liknas vid en slags högtidsdag som går föga få obemärkt förbi. Förutom spänningen kring vem som blir det vinnande laget i NFL, finns ett betydande fokus på musik och underhållning kring arrangemanget. Varje år syns några av världens största artister på scenen före matchen drar igång, samt under halvtidsvilan.


Vilka artister för den stora äran att underhålla under folkfesten Super Bowl 2020? Och vilka stora världsartister har historiskt sett synts på Super Bowl-scenen? Läs vidare för att ta reda på allt du vill veta om musik-aspekten kring Super Bowl!

En historia av uppträdande med världsartister

Låt oss vrida tillbaka klockan till tidigare års pompösa underhållning under Super Bowl-söndagen. Nedan syns en sammanfattning av de aktuella artister och låtar som synts i showen under de senaste fem åren.

År 2014 var det Bruno Mars och Red Hot Chilli Peppers som stod för underhållningen. Kombon var aningens otippad, men gjorde succé. ”Billionaire” hördes tillsammans med en rad andra Bruno-låtar, och självklart spelade Red Hot Chilli Peppers sin ”Give it away”, tillsammans med Bruno Mars.

Året därpå (2015) var det Katy Perry, Lenny Kravitz och Missy Elliott som stod för festligheterna. Fröken Perry var huvudakten och körde på för fullt med låtar som ”Roar”, ”I kissed a girl” och ”California Gurls”. Framträdandena fick stort utrymme i media där man kritikerrosade showen.

År 2016 samsades Coldplay, Beyoncé, Bruno Mars (återigen), Mark Ronson och Gustavo Dudamel i rampljuset. Coldplay syntes allra mest med låtar som ”Yellow”, ”Viva la Vida” och ”Paradise”. En riktigt festlig version av Crazy In Love och Uptown Funk framfördes tillsammans av Beyoncé och Bruno Mars, något som fick publiken att jubla högt.

2017 blev ett speciellt år för Super Bown då Lady Gaga på egen hand stod för underhållningen. Inledde gjorde denna pop-diva med en otrolig version av ”God Bless America” som sedan övergick till ”This Land Is Your Land”. Många andra populära låtar som ”Poker Face” och ”Telephone” ingick förstås i showen och Gaga hade i vanlig ordning lagt mycket krut på sin kreativa styling. Många anser Gagas framträdande under Super Bowl 2017 vara något i en alldeles egen klass.

År 2018 presenterade Justin Timberlake som huvudakt, tillsammans med en mäktig kör och orkester. ”Filthy”, ”Rock Your Body” och ”Señorita” är bara några sylvassa nummer som syntes strax innan matchen samt i mellanakten innan andra halvlek. Det råder ingen tvekan om att Justin levererade en otrolig show!

Maroon 5, Travis Scott och Big Boi stod för underhållningen förra året, år 2019. Denna otroliga trio framförde bland annat ”Harder to Breathe”, ”This Love” och ”Sicko Mode” och många fler publikvänliga låtar. Kombinationen av namn förra året var enligt många lite av en chansning, men kritikerna fick äta upp sina förutfattade meningar när showen drog igång, och det med råge!

Man kan konstatera att Super Bowl-finalen varje år presenterat riktigt intressanta namn där en storslagen show levererats innan matchen, samt i mellanakten inför andra halvlek. Frågan är då; vilka artister är aktuella inför årets stora show?

År 2020´s Super Bowl presenterar två stora namn

Relativt nyligen presenterades vilka artister som får äran att underhålla tittarna under Super Bowl år 2020. Spänningen inför tillkännagivandet har varit stor, och det har länge spekulerats kring vilka namn som kan tänkas bli aktuella. Till sist blev det officiellt att det är Shakira och Jennifer Lopez som underhåller oss innan och under den rafflande finalmatchen! De två kraftkvinnorna skriver på sina sociala medier att dom är stolta och exalterade över det ärofyllda uppdraget, och att de ser fram emot den stora show som komma skall. Vi kan förvänta oss färgsprakande uppträdanden – kanske med aningens latino-inspirerade toner? Det blir spännande att se vad som bjuds på innan och under matchen!

För att lyfta den rent sportsliga aspekten av det stora evenemanget så är tisslas och tasslas det en hel del om vad resultatet i NFL kan tänkas kunna bli. Favorittippade för betting och odds på nätet är bland andra lagen New England Patriots och Baltimore Ravens, som båda gjort bra ifrån sig under säsongen. I skrivande stund ligger exempelvis för att referera till föregående års resultat så var det New England Patriots som kammade hem segern med stabila 13 – 3. Året innan, dvs år 2018, var det Philadelphia Eagles som stod för vinnargesten. För tre år sedan syntes även då New England Patriots på segelpallen, som även är det lag som totalt sett har flest vinster i ryggen – hela 6 Super Bowl-segrar har man kammar hem! Kan det bli så att laget för sjunde gången på kort tid krönas till vinnare under år 2020´s Super Bowl-final? Det återstår att se!

Bild: Unsplash

Super Bowl – det största en artist kan göra?

Man kan fråga sig varför större sportevenemang som exempelvis FIFA World Cup inte är lika hypat, då arrangemanget kring sådana evenemang ju faktiskt är avsevärt mer omfattande. Svaret är att Super Bowl kommit att bli synonymt med ett oerhört stort rågat mått underhållning, där de uppträdanden och stora shower som äger rum får ett stort utrymme i media. Super-bowl har kommit att bli en slags folkfest, som engagerar inte bara sportintresserade i USA, utan över hela världen. De artister som får den stora äran att uppträda innan finalen och under mellanakten i Super Bowl ses som några av de hetaste i musikbranschen just nu, vilket gjort uppdraget till närmast det största en artist kan göra under en karriär.

Det dröjer inte länge innan finalen av Super Bowl går av stapeln och förväntningarna inför de musikuppträdanden som Shakira och Jennifer Lopez filat på är skyhöga. I vanlig ordning lär det bli en show som får publiken att trilla av stolarna! Vi sitter bänkade när finalen äger rum den 2 februari i Hard Rock Stadium i Miami, Florida. 

Scroll to Top