Scotts samarbetar med E-Type

scotts-vi-gor-det-igen”Det är bara kul att släppa ny platta”, säger Henrik Strömberg, sångare och gitarrist i Scotts. Jag tänker inte så mycket på försäljningssiffror, det viktigaste är ju att fansen tycker om låtarna – och den här plattan är verkligen full av bra låtar.

Man skulle kunna misstänka att det fanns lite mera prestationsångest bakom ett skivsläpp när man bevisligen har gått från relativt okänt dansband till Scotts med hela svenska folket, och uppemot 200 000 sålda album. Men icke. Och kanske är detta just den hemlighet som gjort att Scotts är så uppenbart älskade av det svenska folket. Fyra killar från Lidköping som ser sig lyckligt lottade eftersom de får hålla på med musik, och som aldrig glömmer att tacka fansen för sin framgång.

Vi snittar nog på 2-3 spelningar i veckan, berättar Henrik. Och efter varje spelning stannar vi alltid kvar och pratar med våra fans. Vissa vill ta bilder, andra ha en autograf. Men det är en självklarhet för oss att alltid möta dem. De har ju kommit dit för vår skull!
Roberto Mårdstam, basist, instämmer och lägger till: det är egentligen den viktigaste biten, mötet med fansen. Den får vi aldrig ta för given.

Förra året sågs Scotts av ungefär 175 000 konsertbesökare, vilket är fantastiska siffror, så nog märks det att grabbarna är populära bland sina fans. Och, icke att förglömma, bandet har legat på förstaplatsen på svenska albumlistan varje gång de släppt en platta! Det är väl ett tecken, om något, på Scotts oerhörda popularitet.

Albumet som släpps 21 april (Mariann/Warner Music) har passande döpts till Vi gör det igen. Ett av smakproven är singeln Jag ångrar ingenting, som skrivits av Miqael Persson, Erik Mårtensson och Peter Karlsson, och som inte riktigt är vad vi i vanliga fall hör från Scotts. Texten beskriver vackert och värdigt en historia som kunde handlat om vem som helst av oss, men som i denna version handlar om en gatumusikants liv och leverne.

En annan låt på albumet är In A Moment Like This, som vi hittills hört som Danmarks bidrag till Eurovision Song Contest. Få vet dock om att låten är skriven av Henrik Sethsson och Thomas G:son, två låtskrivare som Scotts håller väldigt högt, och som de också samarbetat med förut. På Vi gör det igen har t ex sången lagts delvis hos Henrik Sethsson i hans studio i Mariestad.

Henrik är viktig för oss, han är fantastiskt duktig och vi är verkligen glada över att ha fått jobba med honom igen, säger Roberto. Han är en makalös musiker och låtskrivare.

Bland övriga låtskrivare som Scotts jobbat med på albumet Vi gör det igen märks Thomas Thörnholm och Jonas Hamsås. Jonas jobbade med bandet redan på förra albumet, där han stod bakom låten Längtan. Bandet har även plockat in en av Sveriges låtskrivargiganter – Martin ”E-Type” Eriksson – för ett spännande samarbete i låten Tillbaks med framtiden.

Vi har alltid gillat E-Type, han har en osannolik hitkänsla och det är alltid ett jäkla drag på hans konserter och det gillar vi, säger Henrik.

E-type säger: Jag har aldrig jobbat med dansband förut trots att jag alltid har gillat genrens ärlighet, svängig musik med bra melodier, inget är förbjudet liksom. Precis som Eurodiscon var under 90-talet. Scottarna hade hört en demo som jag gjort och ville göra låten på nya plattan och jag tyckte det var självklart. Det har varit sjukt kul att jobba ihop och jag hoppas vi gör något mer… i framtiden?

Scotts är sin vana trogen och har såklart valt ut även ett par klassiska låtar att göra till sina, som tex Kristina från Vilhelmina, Beautiful Sunday och Inga kan älska som vi. En skön blandning av nyskrivet och covers, precis som det ska vara på en Scotts-platta.

Undan för undan kommer nu de nya låtarna att provas på publiken.
Det är bra låtar, säger Roberto, det känns verkligen bra inför albumsläppet. Men musikaliskt är det fortfarande som det alltid varit, det är viktigt för oss att få ha vårt ”Scotts-tänk”, att få sätta låten i centrum.

Scotts bildades 1992, av Henrik Strömberg (sång, gitarr), då med tre andra följeslagare, men redan runt 1994 tillkom Roberto Mårdstam (bas) och Claes Linder (keyboard). Efter att Per-Erik ”Lillen” Tagesson (trummor) anslutit sig var kvartetten komplett.

Scroll to Top