Scharinska villan blir kvar som musikscen i Umeå

scharinska-villan

Kommunstyrelsen i Umeå har beslutat att Scharinska villan inte ska säljas efter en omfattande proteststorm från bland annat ledande artister i staden som vägrar spela när Umeå blir Europas kulturhuvudstad under 2014 om huset säljs. Bakgrunden till det hela är att länsantikvarien Bo Sundin på länsstyrelsen har konstaterat att den kulturhistoriskt viktiga byggnaden tar skada utav den verksamhet som bedrivs där idag.

Den rosa slottsliknande Scharinska villan ritades av arkitekten Ragnar Östberg och uppfördes 1904-1905 som bostad åt borgarfamiljen Unander-Scharin. Numera ägs byggnaden av Umeå kommun men disponeras av Umeå studentkår som i sin tur hyr ut den som festvåning och musikscen.

Hur renoveringen av Scharinska villan ska finansieras är ännu oklart. Länsantikvarien Bo Sundin beräknar att de nödvändiga renoveringarna invändigt och utvändigt kommer att kosta 5-10 miljoner kronor.

Bland de artister som skrivit under protestlistan finns Dennis Lyxzén, känd från bandet Refused.

”Det är helt skevt att Umeå utnämns till kulturhuvudstad när man gör så här för musiklivet på orten. Vi är många som inte kommer att spela om scenen vid Scharinska läggs ner”, säger han.

Scroll to Top