Samuel Hällkvist utsedd till årets jazzartist

samuel-hallkvistGitarristen och låtskrivaren Samuel Hällkvist – från byn Gustafs utanför Borlänge, numera boende i Köpenhamn – har utsetts till Jazz i Sverige-artist 2010. En prestigefylld utmärkelse som Caprice Records och Rikskonserter har delat ut sedan 1972.

Samuel Hällkvist är en nyskapare inom jazzmusiken. En högst personlig artist som hämtar influenser och inspiration från helt oväntade håll för att sedan skapa en musik som tar jazzen in i framtiden.

Född i Dalarna, i byn Gustafs, uppvuxen med hårdrock och metalmusik. Men en dag i tonåren hemma i Gustafs hittade han en kvarglömd jazzskiva i cd-spelaren. Sedan var Samuel Hällkvists liv förändrat för all framtid. Han började spela gitarr, bildade band, kom så småningom in på Skurups folkhögskola och vidare på Musikhögskolan i Malmö. I dag lever Samuel Hällkvist i Köpenhamn och spelar i band som Television Pickup, Rhododendron String Band och 15,5.

Under 2010 satsar han allt på nybildade Samuel Hällkvist Center. Det är med det här nybildade bandet som han tar emot utmärkelsen Jazz i Sverige 2010 vilket innebär skivinspelning på Caprice Records och lansering i Sverige och utomlands under regi av Rikskonserter.

Jazz i Sverige 2010 Samuel Hällkvist – motivering:

Samuel förhåller sig på ett ytterligt personligt sätt till jazztraditionen genom att sätta sitt uttryck i fokus; med jazzen som diskurs och metod låter Samuel sina influenser och infall få härja till synes helt ohämmat i sin musik, med oväntade och spännande resultat som följd – dock alltid fokuserat och väldigt, väldigt mycket Samuel.

Samuel har en unik röst, där gitarren bara är en av de delar som utgör grunden för hans musikaliska skapande och uttryck. Hans instrumenthantering är briljant och synnerligen eklektisk men hans egensinniga musikaliska personlighet är kanske framförallt som mest påtaglig i hans kompositioner, formkänsla och dynamiska approach.

Samuel är en mycket god representant för den unga svenska jazzen av idag – välbekant med dess långa och mångfacetterade tradition, men alltid med siktet inställt på nya intryck, utmaningar och möjligheter.

Om Jazz i Sverige:

Jazz i Sverige är den största och mest omfattande utmärkelsen för svensk jazz och delas ut till nya talangfulla jazzmusiker. Utmärkelsen innehåller en skivinspelning och en lansering inom och utanför Sveriges gränser. Jazz i Sverige har delats ut varje år sedan 1972 av Caprice Records och Rikskonserter.Under åren har utmärkelsen lanserat de som senare har blivit några av Sveriges mest framgångsrika och hyllade musiker. Några tidigare Jazz i Sverige-artister är Bobo Stenson, Stina Nordenstam, Esbjörn Svensson, Magnus Lindgren, Jeanette Lindström och Jonas Knutsson, för att nämna några.

Scroll to Top