Samlingsplatta med Nirvana 2002 släpps

nirvana-2002

Amerikanska skivbolaget Relapse Records kommer i höst att släppa en samlings-CD med det kultförklarade svenska death metal-bandet NIRVANA 2002. Under sin korta existens i slutet av 80- och början av 90-talet släppte detta underskattade men inflytelserika band enbart ett par demokassetter samt medverkade på några samlingsskivor, däribland ”Projections of a Stained Mind” tillsammans med samtida artister som ENTOMBED, DISMEMBER och GROTESQUE. Från början hette gruppen enbart NIRVANA men när ett litet okänt band från Seattle släppte sin första singel lades ändelsen 2002 (från det tidigare bandnamnet PROPHET 2002) till. Gitarrist och sångare i NIRVANA 2002 var Orvar Säfström, idag mer känd som programledare och filmjournalist. Säfström var också under en tid sångare i ENTOMBED. Övriga medlemmar var Lars Henriksson på bas och Erik Qvick på trummor. Erik Qvick är numera bosatt på Island där han undervisar vid jazzskolan FIH School of Music.

Den nya samlingsskivan, ”Recordings 89-91”, innehåller i stort sett hela bandets produktion, inklusive tidigare osläppt material och en introduktion av Tomas Lindberg (GROTESQUE, AT THE GATES, DISFEAR).

Samlingen kommer att släppas på CD och i en begränsad upplaga på LP. Releasedatum för ”Recordings 89-91” är satt till den 16 november.

”Nirvana 2002 var på många sätt essensen av svensk death metal. Underground så det visslade om det och så äckligt bra att man får blodsmak i munnen!”
Nicke Andersson – Entombed/Death Breath/The Hellacopters

”Det här ger mig gåshud”
Tomas Lindberg – Grotesque/At The Gates/Disfear

”Om du letar efter den svenska dödsmetallens gömda juveler är det här en av de heligaste skatterna”
Daniel Ekeroth – Swedish Death Metal/Dellamorte/Tyrant

2 reaktioner på ”Samlingsplatta med Nirvana 2002 släpps”

  1. @Minno

    dom spelar den 27:e maj (nu på torsdag) på debaser slussen i sthlm
    hade ja kunnat så skulle ja dra dit själv men tyvärr så bor man för långt norrut 🙁

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top