SAMI:s tidigare VD åtalas

Åklagare Kent Madstedt beslutade i torsdags att åtala SAMI:s tidigare VD Hans Lindström, som sparkades hösten 2006. Åtalspunkten är grov trolöshet mot huvudman.

SAMI välkomnar åtalet och har sedan polisutredningen inleddes 2007 bistått åklagaren med underlag till utredningen.

Det är glädjande att åklagaren delar vår syn på de skador som Hans Lindström orsakat SAMI. Vi har haft ett ansvar mot SAMI:s rättighetshavare och när nu åklagaren åtalar Hans Lindström kan vi konstatera att det varit rätt att driva den här processen, säger Jan Granvik, styrelseordförande för SAMI.

Hans Lindström tvingades hösten 2006 lämna sin post som VD för SAMI sedan det visat sig att han överträtt sina befogenheter. SAMI:s styrelse beslutade därefter att organisationen skulle polisanmäla Hans Lindström efter att bland annat en oberoende revisionsrapport visat att SAMI:s tidigare VD genomfört ett stort antal tvivelaktiga affärer för organisationens räkning.

Tidpunkt för rättegång i Stockholms Tingsrätt är ännu ej bestämd.

SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) bevakar artisters och musikers rättigheter inom ramen för både svensk och internationell upphovsrättslagstiftning. Ersättning samlas in i samarbete med Ifpi och pengarna kommer från närmare 40 000 licenstagare som betalar för att använda musik i sin verksamhet. SAMI har över 28 000 anslutna musiker och artister som medverkat på en inspelning, och som får ersättning när deras musik spelats offentligt.

Scroll to Top