Sakari Oramo ny chefdirigent för BBC Symphony Orchestra

sakari-oramo-kungliga-filharmonikerna

I torsdags meddelade BBC Symphony Orchestra att Sakari Oramo blir dess nye chefdirigent. Hans första framträdande i den egenskapen sker vid BBC Proms 2013, följt av fyra konserter i Barbican under säsongen 2013–14.

Nyheten kommer efter det att Oramo så framgångsrikt lett BBC Symphony i ett Sibeliusprogram i oktober förra året. Överraskande nog var detta Oramos debut med en Londonorkester. Programmet den gången kombinerade hans finländska arv med hans starka känslor för brittisk musik, som utvecklades under tiden som chefdirigent för City of Birmingham Symphony Orchestra (1998–2008). 2008 belönades Oramo med Elgar-medaljen som ett erkännande för sin hängivenhet för Edward Elgars musik och som en spegling av hans stora intresse för brittisk musik i allmänhet, repertoar inom vilken BBC Symphony Orchestra har världsrykte.

Om oktoberkonsertens tolkning av Sibelius Symfoni nr 3 med BBC Symphony skrev The Times: ”Inget hafsverk här: det utsökta framförandet växte organiskt från öppningens kraftfullt rustika dans, genom andantinots drömskt dröjande landskap till finalens blinkningar, nickningar och växande klimax. Varje stämma överträffade sig själv – något som bara är möjligt när det finns ett samförstånd mellan dirigent och musiker.”

Paul Hughes, VD för BBC Symphony Orchestra: ”jag tror verkligen att vi har en spännande tid framför oss när vi nu bygger vidare på det arv som Jiří Bělohlávek lämnar efter sig, och vi ser fram emot att få upptäcka Sakaris vida musikaliska intressen.”

Sakari Oramo kommenterar: ”Jag är mycket glad över mitt framtida samarbete med BBC Symphony Orchestra. Orkestern och jag har samma målsättning, nyfikenhet och starka önskan om att nå högsta konstnärliga nivå. Efter att tidigare ha varit chefdirigent för City of Birmingham Symphony Orchestra är jag överväldigad över att få återvända till den brittiska musikscenen. Jag kommer att utforska en bred repertoar med orkestern, inte minst nya sidor av den rika brittiska musiken från förr och nu.”

Sakari Oramo är chefdirigent och konstnärlig rådgivare för Kungliga Filharmonikerna (nuvarande kontrakt sträcker sig till 2015). Han är en av grundarna och huvuddirigent vid Karlebyoperan, och även blivande chefdirigent för Mellersta Österbottens Kammarorkester, där han efterträder Juha Kangas hösten 2013. Oramo gör just nu sin sista säsong som chefdirigent för Finska Radions Symfoniorkester.

Rulla till toppen