Ruh lanserar nytt album med unik ”turné”

ruh

Två år efter debuten och en framgångsrik turné ihop med band som The Ark och The Who, är Stockholmsbaserade Ruh tillbaks. Nya ”Find The Essence and Multiply” rymmer allt från 60-talsskramlig pop till dramatiska blåsarrangemang. Bandet har strävat efter att ge varje låt ett eget uttryck – vilket även ligger till grund för den aningen udda turnéplanen.

Skivan kommer att lanseras med en releaseturné i form av 11 exklusiva hemma-hos-spelningar där en låt framförs vid varje tillfälle. På www.myspace.com/ruhmusic kan man lyssna på låtarna och framföra sitt önskemål om vilken man vill få framförd live, av bandet, hemma i sitt sovrum eller vardagsrum.
”När vi öppnade för The Who i Globen spelade vi för 15 000 personer, nu kommer vi att spela för en. Vilket är mycket mer nervöst.”

Ruh (betyder ”själ” på arabiska)
Under sommaren 2005 gjorde Fredrik Sundberg (sång) och Jens Handell (gitarr) en resa till Kairo för att få inspiration att skriva musik. De hade vid den tidpunkten inget fast band, men jobbade med en del material. Sent en kväll i en hotellobby bjöd några nya bekantskaper upp Fredrik och Jens på scen för att framföra en låt. De tog vad de hade, en halvfärdig sång, och spelade. Publiken blev väldigt rörda och under de spritdränkta nattimmarna som följde använde de gång på gång samma ord för att beskriva musiken. ”Ruh.” Det visade sig betyda själ.
När killarna kom hade de inte bara fått med sig inspiration, de hade fått ett namn.
Bandet fullbordades med Daniel Sellberg (bas), Axel Bellinder (piano) och Magnus Frid (trummor) som alla tillförde sin prägel till musiken. Låtlistan växte snabbt och Ruh började spela live runt om i Stockholm. Den magi, eller rättare sagt själ, som föddes i den avsides hotellobbyn i Kairo, tycktes även uppstå på de svenska scenerna. För varje framträdande blev beundrarna fler och fler. En av de personer som fick upp ögonen för bandet var Kattis Blom på bokningsbolaget Livenation. Ruh hade snart spelningar över hela landet och fick en allt större skara fans.
Under Sverigeturnén spelade bandet tillsammans med band som Bo Kaspers Orkester och The Ark. Första skivan ”01” släpptes och följdes av en promotionturné med bl.a. uppträdanden i Tv4s morgonsändning. Någonstans på vägen, i takt med att musiken nådde ut till allt fler, trillade ett ex av skivan i händerna på bandet The Who. Och två veckor senare stod Ruh på scen som deras förband i ett fullsatt Globen. Detta tycktes vara en naturlig, om än aningen overklig, avrundning på den resa som påbörjats bara två år tidigare.
På nya ”Find the Essence and Multiply” är själen intakt. Med det låter också lite annorlunda. Den nya skivan, som spelades in i en stuga i den uppländska skogen, rymmer allt från 60-talsskramliga popreferenser till dramatiska blåsarrangemang. Bandet har strävat efter att ge varje låt ett eget sound, och eget uttryck. Något som även ligger till grund för den aningen udda turnéplanen.

Skivan kommer att lanseras med en releaseturné i form 11 exklusiva hemma-hos-spelningar där en låt framförs vid varje tillfälle. På www.myspace.com/ruhmusic kan man lyssna på låtarna och framföra sitt önskemål om vilken man vill få framförd live, av bandet, hemma i sitt sovrum eller vardagsrum.

Ruh ”i’ll be dead til the end of may”

Scroll to Top