Röyksopp till Stockholm i oktober

royksopp

Om klubbelectronica är far till Röyksopp, är det obeskrivligt storslagna, melankoliska, nordnorska fjällandskapet deras moder. Det må vara på världens klubbar som Svein Berge och Torbjörn Bruntland leker och bygger sandslott med sin poptronica, men det är vidderna, bergen, de djupa vikarna, kylan, luften och självinsikten från norr som är deras historia, deras rötter och deras inspiration.

Naturligtvis är det därför världen är för evigt förälskad i Röyksopp – mot den nordiska, miljöpräglade melankolin finns inga hjärtats brandväggar. Bergenpojkarnas patenterade eufori med beats har en underton av vemod som gräver i våra ryggrader och lämnar avtryck som bara riktigt speciell musik gör. Debuten (2001) var fylld med spår som hade den där blandningen: ”Eple”, ”Poor Leno” och den bitterljuva ”Remind Me” (med Erlend Öye från Kings Of Convenience på sång), gav oss spring i benen såväl som tankfullhet. Och även om ”The Understanding” (2005) var mer electroifierad, var exempelvis ”Only This Moment” ett skräddarsytt bevis på att elektronisk musik kan ha mer själ än vilken gitarrförsedd, kärlekstörstande, vit man som helst. Att gästmusorna Karin Dreijer, Robyn, Lykke Li – Sveriges bistånd till Röyksopp – lägger ytterligare ande till det melodiska blippbloppet på ”Junior” (2009) vet ni säkert. Ni vet säkerligen också att de som lever utan ”Junior” eller de andra plattorna lever tomma, gråa liv.

Men Röyksopp – Norges viktigaste kulturella markör sedan A-Ha, Bobbysocks och brunost – är inte här för att förkunna ideologi eller existentiell eftertanke. De är här för att göra lite sommar åt oss. Hur två snubbar med laptops fixar att göra en underbar konsert? Tja, underskatta inte potentialen i en grym känsla för estetik och liveinstrument som komplement till elektroniken. Det som är sofistikerad dansmusik och pop på skiva är en karneval på scen.

I sommaren har Röyksopp gjort monumentala succéer på Way Out West, Arvikafestivalen, Öyafestivalen och Roskildefestivalen. Den känslan tar de med sig till Berns och till dig i oktober.

DATUM
30 oktober – Stockholm, Berns

BILJETTER
350kr + serviceavgift (släpps måndag 24 augusti kl 10:00)
Biljetter säljs via Chinateatern på 08-566 323 50, samt via Ticnet på 077-170 70 70 och www.ticnet.se. Biljetter finns även på Pet Sounds. 18-årsgräns vid förköp, 20 i dörren.

HEMSIDOR
royksopp.com
www.myspace.com/royksopp

Scroll to Top