Roxette släpper nytt album i februari

roxette-2010-2Den 11 februari 2011 blir det osannolika verklighet. Efter 25 år som världsnamn med 70 miljoner sålda album stiger ett av Sveriges genom tiderna största popband åter in i strålkastarljuset, tio år efter förra studioalbumet ”Room Service”.

Det handlar förstås om Roxette.

De gör det med ”Charm School”, ett nyinspelat album med tolv låtar i en stil som skulle kunna kallas ”uppdaterat klassiskt Roxette” – från inledande smällkaramellen ”Way Out” till den bitterljuva avslutaren ”Sitting On Top Of The World”.

Chanserna att detta skulle hända verkade minimala när Marie Fredriksson hösten 2002 diagnosticerades med hjärntumör. Men Marie lyckades besegra sjukdomen och under 2009 föll bitarna stegvis på plats.

Först återförenades Marie Fredriksson och Per Gessle på scen för att sjunga ”It Must Have Been Love” och ”The Look” under Pers ”Party Crasher”-turné i Amsterdam. Och knappt hade fansen hämtat sig från detta förrän Roxette gjorde comeback som huvudattraktion under ”Night of the Proms”-turnén inför mer än 600 000 åskådare i Holland, Belgien och Tyskland.

”Då började vi tänka framåt och planera för möjligheten att faktiskt göra ett nytt album – ett album som fångade upp allt det som är bra med Roxette, samtidigt som det blickade framåt”, säger Per Gessle. Sagt och gjort. Under turnén förvandlades hotellrummen snabbt till ambulerande inspelningsstudios där en lång rad nya Roxettelåtar tog form.

Väl hemma i Sverige igen fortsatte arbetet under våren och hösten 2010. Precis som under storhetstiden fanns det gott om låtar att välja mellan. Den känsliga balladen ”In My Own Way” är t ex en återupptäckt pärla från 1984, när drömmen om en internationell karriär fortfarande mest tedde sig som en dröm.

Färskast är den extremt efterhängsna popdängan ”She’s Got Nothing On (But The Radio)” från i höstas, som blir första singel. Däremellan finns allt det som har gjort Roxette till ett av de mest radiospelade banden i världen; melodierna, innerligheten, popkänslan – och den unika mixen av Marie Fredrikssons och Per Gessles röster. Allt paketerat i en musikalisk form som är tveklöst 2011.

”Utgångspunkten för mig har alltid varit att skriva låtar för Maries röst. Hennes styrka är man tror på varenda ord hon sjunger och därför ger hon också historierna ett eget liv. Som låtskrivare är det en otrolig gåva att få vara med om”.

Albumet är inspelat i Skåne och Stockholm med Clarence Öfwerman och Christoffer Lundqvist som producenter (tillsammans med Per och Marie). ”Charm School” är en triumfartad återkomst efter tio år av prövningar och utmaningar. Eller som Marie Fredriksson sjunger i ett av plattans centrala spår: ”No One Makes It On Her Own”. Den 11 februari ringer det in.

Album ”Charm School” – 11 februari
Singel ”She’s Got Nothing On (But The Radio)” – 10 januari

Läs mer om Roxette: Roxette på SvenskMusik.net, Roxette.se, SvD

2 reaktioner på ”Roxette släpper nytt album i februari”

  1. Det här känns inte seriöst. Att skriva om Roxette 2010 under etiketten ”musiknyheter”. Nej, det här är alldeles för dålig musikjournalistik. Skärpning!

  2. Nu är jag inte riktigt med. Roxette är ett av Sveriges mest framgångsrika band någonsin och har återförenats för både ett nytt album och en omfattande världsturné. Det är väl tämligen självklart för de flesta att det är värt att nämna.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top