Romsk fest i Malmö imorgon

mahala-rai-bandaDet blir både skönsång och fullfjädrad fest på söndag när Mahala Raï Banda besöker Pildammsteatern. Med sin egen blandning av balkanbeats, orientalisk pop och catalansk rumba har orkestern från Bukarest beskrivits som ett klubband såväl som ett konsertband.

Mahala Raï Banda bildades i slutet av 90-talet av violinisten och kompositören Aurel Ionitsa, som härstammar från en familj av romska musiker (Lautari) från byn Clejani utanför Bukarest. Totalt är de 10 bandmedlemmar som alla härstammar från de mest kända romska musikergrupperingarna, Taraf de Haidouks från byn Clejani och Fanfare Ciocarlia från byn Zece Prajini utanför Bukarest. Med sina varierade musikinfluenser skapar de en härlig blandning av traditionell rumänsk musik, balkanbeats och moderna influenser från hela världen.

Namnet säger allt
Mahala är namnet de flesta romer använder för att beskriva en plats eller ett samhälle där romer samlas. Namnet Raï härstammar från arabiskan och är benämningen på den generation överklass av romska musiker som är högt respekterade i de romska samhällena. Banda är namnet på den orkesterblandning som är sammansatt av en blandning av instrument som fiol, trumpet, saxofon, cymbal, slagverk och ackordeon. Här mixas traditionell musik från landet med radikal modern Romsk musik från Bukarest med orientalisk pop, reggae och moderna rytmer.

Mahala Rai Banda
Söndag 27 juni kl 19 Pildammsteatern

Se hela sommarens program på www.malmo.se/sommarscen.

Scroll to Top