Rolandz är tillbaka

rolandz-halleluja-mamma

Rolandz återkommer 29 juni med sitt tredje album, Halleluja Mamma. En vecka senare inleder de sin sommarturné, Rolandz Sommaryra, med start i Ekebo den 8 juli. De kommer också att synas mycket i media, bland annat som regelbundet inslag i TV4:s Sommarkrysset.

Bandet som många såg som ett tillfälligt skämt när de äntrade Dansbandskampens scen 2008 har utvecklats till ett av de mest ambitiösa banden i branschen. Deras föregående album, Jajamen, blev till och med nominerat till en Grammis i höstas. Och deras ambition att göra genuin, organisk dansbandsmusik i tidig 70-talsstil bara ökar. Instrumenten är autentiska, inget sköts av maskiner.

Vi gör det svårt för oss, men är av den uppfattningen att även de lyssnare som inte reflekterar kring det kan känna skillnaden, säger Robert Gustafsson, som förvandlas till Roland Järverup när han frontar bandet.

Andelen originallåtar är dessutom större än någonsin tidigare.

– Det är nästan 70 procent eget, så det är kul, konstaterar Gustafsson.

Han har ensam skrivit både musik och text till två låtar och bistått med textförfattandet till ytterligare några.

Det verkar till och med som om gruppen med den fiktive frontfiguren Roland fått efterföljare. – Åtminstone känns det som om fler och fler följer vårt exempel när det gäller att föra in blåsarrangemang.

Rolandz egna inspirationskällor är tidiga Flamingokvintetten, Sven Ingvars och tidiga Streaplers – den vitala period mellan sent 60-tal och tidigt 70-tal då dansmusiken var öppen för alla sorters influenser.

När vi gjort covers har vi försökt titta på oväntade håll: rockers som Jerry Williams, Hurriganes, men också en mer ”genrefri” artist som Robert Broberg. Det har blivit ytterligare en yrkesskada: att hålla utkik efter lämpliga covers. Man har det konstant i bakhuvudet, säger Gustafsson, som sin vana trogen blivit smått uppslukad av ännu ett projekt.

Albumtiteln har sin egen historia: gruppen spelade in sin egen version av Frälsningsarméns ”Ovan där” då Roland i en spontan glädjeyttring utbrast ”Halleluja mamma!”. Snart insåg man att det var en kul albumtitel som andas entusiasm.

Rolandz fans är jämnt fördelade mellan dansande publik och de som ser konserten som en show. Det sistnämnda kommer att betonas ytterligare då bandet i sommar medverkar på stadsfestivaler med deras jättescener. Men de spelar även på traditionella dansbanor ute i skogen.

Robert Gustafsson har själv definitivt blivit turnébiten och längtar redan ut på vägarna:

Det är skillnad mellan att sitta i en loge på Dramaten och att byta om i en skogsbarack, konstaterar han. Det är något ursvenskt över dansbandstraditionen. Den går i vågor – då och då hamnar den i skuggan av något annat, som exempelvis discovågen i slutet på 70-talet, Men den har sin trogna publik och blommar alltid upp igen.

Tracklist ”Halleluja Mamma”

Ett steg bak å två steg fram
På lördag
Halleluja Mamma
Du är den
Josefin, Josefin
Dubbelfaktura
Maja Majonäs
Kom ikväll
Vackra Susanne
Matilda
Ovan där
Om du kommer hem
Med dig istället
Vårt paradis

Turné Sommaren 2011
8 juli Ekebo, Dansfestival
9 juli Motala, Festival
13 juli Lane Loge, Dansfestival
14 juli Varberg, Nöjesparken
15 juli Ystad, Folkets Park
16 juli Hällefors, Folkets Park
17 juli, Malung, Guldklaven
21 juli Härnösand, Festival
22 juli Eringsboda, Brunn
23 juli Lidköping, Folkets Park
27 juli Göteborg, Liseberg
28 juli Sunne, Frykdalsdansen
29 juli Åland, Festival
30 juli Fagerö, Finland
6 aug Tidan, Olstorp
13 aug Kalmar, Stadsfest

Scroll to Top