Roky Erickson till Sverige i december

roky-erickson

En av rockhistoriens mest inflytelserika personer gjorde i år comeback med det hyllade albumet ”True Love Cast Out All Evil” som helt rättvist beskrivits som en stor triumf. I mitten av december kommer Roky Erickson till Sverige för tre spelningar.

Uppvuxen i Texas bildade han som 18-åring ”13th Floor Elevators” och blev pionjär för den pskykedeliska rockmusiken. 1966 släppte bandet singeln ”You’re Gonna Miss Me” och skrev in sig i historieböckerna. Det blev starten på Roky Ericksons karriär som sedan dess varit med om några skarpa svängar för ta honom dit han är idag.

Några år senare skickade en domare honom till Rusk State Hospital där han genomgick elchocksbehandling och kraftig medicinering. När han tre år senare lämnade sjukhuset var den en förändrad person, i dåligt skick. Vägen tillbaka var lång, men med hjälp av sin yngre bror han besegrat både myndigheter och demoner. Så sent som 2007 gjorde han sina första spelningar i Europa någonsin. En pånyttfödd, märkbart lycklig och i högsta grad levande 60-årig legend som förstummade alla.

Tidigare i år släppte Roky sitt första album på nästan 15 år. Inspelat tillsammans med Austin-gruppen Okkervil River stod han för en överväldigande comeback och en av 2010 års absolut starkaste skivor.

”Den drygt sextioårige sångaren i all sin bräcklighet låter bättre än sina yngre jag. Det kan bara kallas en triumf.”
4 av 5, DN

”Närvaron i rösten är minst lika magnetisk som förr.”
4 av 5, Aftonbladet

”Som comebackalbum är det en stor triumf. Inga svaga kort, Roky Erickson sjunger otroligt bra…”
8 av 10, Sonic

”Resultatet är årets mest omskakande musikupplevelse.”
Nöjesguiden

Konsertdatum:
14 december – Münchenbryggeriet, Stockholm
16 december – Trädgår’n, Göteborg
17 december – KB, Malmö

Mer information om Roky Ericksons Sverige-spelningar

Scroll to Top