Rockkonst ställs ut i Göteborg

patric-ullaeus-bjorn-johansson

”Björn Johansson och Patric Ullaeus skapar nytänkande konst med
New York känsla. Har aldrig sett något liknande.”

Joakim Hjerpe / Konstsamlare

”Fan vad det smäller! Fan vad det känns! Det här är konst som frambringar samma känslor som tung Rock and Roll. Det här är riktigt häftigt”
Joey Tempest / Europe

”Tung musik behöver tung konst. Patric och Björn har skapat
något brutalt men samtidigt vackert. Precis som vår musik!”

Anders Fridén / In Flames

”Dynamic, Elegant, Strong, with Character. That’s what I call Rock Art!”
Gus G / Ozzy Osbourne

”Machine Gun Kelly is back. Now in the Art business. Watch Out!”
Jörgen Svensson / Konstprofessor

RockArt – konst utanför ramarna
Upphovsmännen är båda väldigt välmeriterade, fast inom vitt skilda områden. Bägge har en oomtvistad känsla för estetik och skapande – var och en inom sitt gebit. När Patric Ullaeus och Björn Johansson samarbetar händer därmed något oväntat, något spännande och något som man faktiskt kan beteckna som helt nytt – RockArt. Attityden är lånad dels från rockmusiken, dels från popkonstens ifrågasättande av konventioner. Resultatet har redan öppnat dörrar över stora delar av världen och utställningen är efter Göteborg på väg till både New York och Peking.

Utställningslokalen på Eriksberg är som gjord för ett spännande konstgalleri – 400 kvadratmeter rymlig och rå loftkänsla som känns mer New York än Göteborg. Samma sak gäller de sextio verk som ställs ut. Konsten är nyskapande både vad det gäller uttryck, metod, material och konstruktion. Kanske en självklar frukt av mötet mellan två kreativa själar vars gemensamma skapande nu har tagit sig helt nya uttrycksformer än i deras respektive tidigare verk.

Patric Ullaeus har sin bakgrund i filmvärlden. Han har gjort sig ett stort namn internationellt, främst genom sina visuellt spännande musikvideos. På senare år har det handlat mycket om tung rockmusik och inom den genren har han jobbat med många av de största över hela världen såsom Dimmu Borgir, In Flames och Lacuna Coil. Det var också några av banden som först ”upptäckte” Björns och Patrics konst. Säg mig vilken annan konstnär som kan skryta med att de första verken hänger hemma hos rockstjärnor!

Patric Ullaeus säger ”Att höra folk säga att de inte sett något liknande förut är ju helt fantastisk”

Björn Johansson, å andra sidan, är en väletablerad designer som i över femton år formgivit och producerat egna möbelkollektioner. Han har arbetat för flera av de största möbeltillverkarna och möjligen mötte han också några av Patrics band när han jobbade på uppdrag av Grand Hotel i Stockholm. Björn har alltid tyckt om att arbeta med gedigna material och utmaningen i detta samarbetet var att dels få överföra sin omvittnade kreativitet och sitt tekniska kunnande till en helt annan disciplin. Visserligen har Björn målat länge, men detta är någonting helt annat.

Björn Johansson säger ”Kombinationen design och rock blev så häftigt som jag trodde”

Skapandet, som till en början växte fram i största hemlighet vid sidan av deras respektive karriärer, har nu tagit över och har den senaste tiden varit ett dygnet runt-jobb.
Resultatet är stor och tung konst. Definitivt rent bokstavligt – men om man får tro de konstkännare som fått en förhandsvisning – även bildligt. Och nu är det äntligen dags att visa upp den för världen.

RockArt by Björn Johansson & Patric Ullaeus
Utställningen pågår under hela november
Öppet lörd-sön 12.00 – 16.00

Scroll to Top