Rockfinal i Showcase 2010 på Storan i Göteborg

medborgarskolan-logoFinalen för rock och pop inom Showcase 2010 sker 26 februari på Storan i Göteborg. Tio utvalda band spelar för publik och bedöms av en jury från musikbranschen. Vinnarna får hjälp med att komma vidare med sin musik.

Inför finalen har ett stort antal band från hela landet lagt in en till två demolåtar på Medborgarskolans musiksajt www.amplified.se. Tio rock- och popband har valts ut för chansen att spela upp inför publik och en proffsjury på tio personer från musikbranschen.

I finalen hör och ser juryn banden live för första gången. Uppträdandet bedöms utifrån trovärdighet, scennärvaro och publikkontakt. Juryn är intresserad av bandens eller artisternas egenheter, till skillnad från idoltävlingar där alla ska stöpas i samma form.

Idén med Showcase föddes i samråd mellan Medborgarskolan och musikbranschen. Tanken är att stötta bra band och få dem och fånga en större publik. Samtidigt vill man hjälpa dem att ta sig fram i en snårig bransch.

Showcase genomfördes första gången förra året på Nalen i Stockholm. Vinnande band blev Wailing Andy från Kungsbacka och The Generals från Karlstad. Banden har sedan dess fått skivkontrakt och varit på turné.

Den svenska bredden inom populärmusik med framgångsrika band utomlands, vill många tillskriva den kommunala musikskolan. Men avgörande är framför allt studieförbundens mångåriga satsningar på lokaler, utrustning och undervisning.

Medborgarskolan har årligen bortåt tusen musikkurser i Sverige, från nybörjarkurser i sång och musik, till avancerade kurser och grupper inom rock och pop.

Scroll to Top