Robyn tilldelas Musikexportpriset för 2010

robyn-2010-2

Robyn tilldelas regeringens Musikexportpris 2010 och Radiokören ett särskilt Hederspris för utomordentliga insatser för främjande och spridning av svensk musik i utlandet.

Vid ett arrangemang på UD idag tilldelades Robyn regeringens Musikexportpris för år 2010, av handelsminister Ewa Björling.

Svensk musik uppskattas runt om i hela världen. Därför finns det verkligen anledning för regeringen att också visa sin uppskattning till svenska artister, låtskrivare, orkestrar och producenter som utmärkt sig genom stora framgångar i utlandet. De väcker nyfikenhet och intresse för vårt land, och bidrar på ett kraftfullt sätt till en positiv Sverigebild i vår omvärld, säger handelsminister Ewa Björling.

Ur juryns motivering:
”Med en rosad USA-turné, hyllningar i internationell media, framträdanden i prestigefyllda sammanhang, inte mindre än tre skivsläpp samma år, en fenomenal förmåga att använda webbens möjligheter till marknadsföring och relationsbyggande med alla fans, och grundligt prisad av musikbranschen, var 2010 Robyns år.”

Sedan 1997 uppmärksammar regeringen insatser inom musikbranschen som under det gångna året väckt nyfikenhet och intresse för Sverige i omvärlden, och därigenom bidragit till svensk export. De senaste åren har Mando Diao, Björn Ulvaeus och Benny Andersson, låstskrivarparet Bloodshy & Avant, José González och In Flames tilldelats Musikexportpriset.

De fyra övriga nominerade kandidaterna till Musikexportpriset 2010 var Anne Sofie von Otter, Max Martin, Nadir ”RedOne” Khayat och Swedish House Mafia.

Hederspris till Radiokören
Ewa Björling överlämnade också ett särskilt hederspris till Radiokören för utomordentliga insatser för främjande och spridning av svensk musik i utlandet.

Motiveringen lyder:

”Många är de svenska körer som skördat stora internationella framgångar genom åren, men få har som Radiokören under mer än ett halvt sekel satt den svenska körmusiken på världskartan.”

Rulla till toppen