Rikskonserter fullföljer samarbete med Turkiet

Av Redaktionen
Jun 2nd, 2010
0 Kommentarer
489 Views

rikskonserter-arets-kor-2010

Rikskonserter inleder nu sista fasen i ett treårigt musikaliskt samarbete med Turkiet. Det sker närmast med gästspel i Istanbul och Ankara av kören Arctic Light. Senare under detta år görs turnéer av gitarrduon TheGothenburgCombo och kammarensemblen Sonanza. Dessutom gästar saxofonisten Magnus Lindgren jazzfestivalen i Istanbul.

”Musical Links — Turkey and Sweden” inleddes 2008 med syfte att bland annat öka kunskapsutbytet mellan ländernas musikliv och genomföra artistutbyten. Projektet omfattar flera samarbetsparter i Turkiet såväl som i Sverige.
Arctic Light, dirigent Susanna Lindmark, är en kvinnlig ensemble inom Norrbottensmusiken och har utsetts till ”Årets kör 2010”. Onsdagen den 2 juni deltar Arctic Light i den festiva återinvigningen av Sveriges generalkonsulat i Instanbul och gör dessutom en ”workshop” och en konsert vid Bogazici-universitetet. Fredagen den 4 juni gör svenskarna ett motsvarande seminarium vid det statliga turkiska musikkonservatoriet inom Hacettepe-universitetet i Ankara och ger dagen därpå offentlig konsert vid Anatoliska Muséet.

Svenske jazzmusikern Magnus Lindgren träffade av en händelse turkiske basisten Volkan Hürsever vid en jam session i Istanbul och de kände, att de ville samarbeta igen. Det sker nu inom Rikskonserters samarbetsprojekt, när Lindgren och Hürsevers trio ger en konsert på ”European Jazz Club” den 7 juli under jazzfestivalen i Istanbul.

En handfull unga turkiska folkmusiker deltar i Ethno i Rättvik från 1 till 11 juli. Detta internationella läger med kurser och konserter, som arrangerats årligen av Rikskonserter sedan 1990, samlar unga begåvningar från många delar av världen, och har blivit startpunkt för många musikaliska samarbeten och livslånga vänskaper.

I början av oktober kommer en trupp virvlande dervischer för att framträda i Sverige. Dessa dansartister håller vanligtvis till på kulturcentret Hodjapasha i Istanbul, där de ger två föreställningar per vecka. Musik Gävleborg är ansvarig för deras gästspel i Sverige inom ramen för Musical Links.

För 27 år sedan bildade dirigenten Jan Risberg kammarensemblen Sonanza, i dag vida berömd och nyligen belönad med en Grammis för albumet ”Unheard of Again”, med musik av sju nutida tonsättare. Sonanza kommer senare i år att ge konserter i Turkiet, och det gör den ävenledes internationellt prisade duon TheGothenburgCombo, med ett fräscht förhållande till klassisk gitarrtradition.

Kommentering är stängd