Rickard Söderberg gör konsert i Göteborgs domkyrka

rickard-soderberg

Som en del av HBT-festivalen i Göteborg arrangerar Svenska Kyrkan en konsert den 15 maj kl 12.00 med tenoren Rickard Söderberg och pianisten Fredrick Haglund där de framför musiken från sin hyllade skiva ”The Perfect Man” – klassiska kärleksånger till män, sjungna av en man. Skivan och konserten är en berättelse om en mans förälskelse, åtrå, kärlek, besvikelse och övergivenhet. Låtvalet kan ses som kontroversiellt på det sätt att det innefattar flera kända sånger om kärlek som är skrivna för kvinnliga uttolkare.

– Många av sångerna handlar om kärleken till män, och det är förstås anledningen till att de sällan sjungs av män, säger Rickard. Det finns säkert de som fasar inför blotta tanken på att jag som man sjunger dessa sånger men tonsättaren Robert Schuman lät män framföra skivans öppningsnummer ur Frauenliebe und Leben. Jag ser det som om komponisten själv ger oss sin välsignelse!

Rickard och Fredrick Haglund har valt musik mycket utifrån texterna, och gått vidare med de komponister som bäst gestaltat varje given känsla. Genom århundradena har mängder av sånger skrivits som hyllat mannen, hans skönhet, hans styrka, hans känslighet och hans förmåga att tillfredsställa åtrå. Gemensamt för nästan alla sångerna är att de vanligtvis framförs av kvinnor, i en tydlig rollfördelning där kvinnan ska vara den beundrande, hyllande, den underdåniga, svikna och lämnade.

– Det har aldrig varit enklare att själv definiera sina relationer till andra människor än idag. Skivan är vårt sätt att visa att det går att älska vem man vill. Att slå tillbaka mot de som med våld, avsky och förakt försöker slå ner på kärleken. Detta är vårt sätt att hylla kärleken, säger Rickard och Fredrik.

På HBT-festivalens blogg finns en längre intervju med Rickard där han bland annat besvarar frågan hur det känns att sjunga i Göteborgs domkyrka:

– Det känns fantastiskt. Det är en vacker kyrka och en vidunderlig akustik. Jag har sjungit där tidigare när jag gick på musikhögskolan, men det är många år sedan nu. Det är också oerhört skönt att det finns kyrkor som är både moderna och så fria i sitt tänk att de greppat storheten i kärleksbudskapet. Att all kärlek är bra kärlek… att de vågar välkomna migj och Fredrick att besjunga kärleken – även om den ser ut som den gör. Det är stort – och jag är stolt!

Kort om Rickard Söderberg: När OPUS, Sveriges största tidskrift för klassisk musik, listar de intressantaste kulturpersonligheterna i Sverige under 2008 hamnar Rickard Söderberg bland topplaceringarna, och slår legender som Martin Fröst, Eric Ericsson och Anne Sofie von Otter. I Göteborgs-Posten hamnar hans nya skiva i topp över årets bästa klassiska skivor, Musikindustrin belönar den med årets punk och när videon för Till Havs premiärvisades på Aftonbladet fick den varningstexter. Rickard Söderberg är van vid att sticka ut hakan, och de senaste åren har han synts i radio och TV i bl.a. Frankrike, Norge, Danmark, Tyskland och Sverige. I november 2008 släppte han sitt första soloalbum; the Perfect Man. Skivan har blivit hyllad, och konserterna i samband med skivsläppet har tagits emot med öppna armar av publiken. Han har också medverkat i flera TV- och radiosända operor och konserter i Europa och USA. Rickard har sjungit i ledande roller vid operahus i bl.a. Leipzig, Köpenhamn, San Fransisco, Toronto, Toulouse, Hannover, Amsterdam, Bergen, Stockholm, Malmö och Drottningholm. Han är specialiserad på barockmusik och för sin sceniska närvaro och uttrycksfulla koloraturer har Rickard fått lysande recensioner och omnämnande i Svensk press och flera internationella tidskrifter, bl.a. the Times och Opéra International. Just nu jobbar han på sin nästa skiva och förbereder föreställningar på bla Drottningholm.

Scroll to Top