Ratt och Y&T klara för Sweden Rock

De amerikanska hårdrocksveteranerna Ratt och Y&T är de senaste nya akterna som är klara för sommarens upplaga av Sweden Rock Festival utanför Sölvesborg i Blekinge.

RATT (US)
De gjorde succé på SRF 2008 – nu återvänder ett av tidernas största glam metal-band Ratt till Sverige och festivalen. På 80-talet var bandet huvudkonkurrenter till Mötley Crüe och skapade ett otal klassiska låtar som ”Round and Round”, ”Lay It Down”, ”You’re in Love” och ”Wanted Man”. Därefter följde en lång period då Ratt kom och försvann i perioder, i ständigt nya sättningar varav ingen kom i närheten av originalbandets klass. Ordningen återställdes 2007, då bandet återigen började turnera i tre femtedelar av sin klassiska sättning, inklusive sångaren Stephen Pearcy. I april 2009 skrev Ratt också nytt skivkontrakt med Roadrunner, där det efterlängtade comebackalbumet ”Infestation” släpps under våren 2010. Den här gången behöver alltså ingen tvivla längre, bandet är tillbaka hungrigare än på länge!

Y&T (US)
Y&T från San Francisco blev explosivt högvilt inom den hårdrockande underjorden i och med releasen av ”Earthshaker” 1981. Denna platta, och de efterföljande ”Black Tiger” (1982), ”Mean Streak” (1983) och ”In Rock We Trust” (1984) är alla tidlösa klassiker med sitt på en gång melodiska och aggressiva heavy metal-sound och ett låtmaterial av absolut yppersta klass. Tyvärr spelade Y&T aldrig i Sverige under denna sin storhetstid, så förväntningarna var enorma då de slutligen infann sig till SRF 2003. Framträdandet blev också en storartad succé, som upprepades då bandet återvände året därpå. Och nu återvänder alltså än en gång sångaren/gitarristen Dave Meniketti, basisten Phil Kennemore och gitarristen John Nymann, tillsammans med relativt nye trummisen Mike Vanderhule till skådeplatsen för denna dubbla triumf – i samma veva som den första nya Y&T-plattan på 13 år (!) ser dagens ljus.

Hittills klara band

Bachman & Turner (Can)
Enda spelningen i Skandinavien
W.A.S.P. (Us)
Rick Springfield (Aus/Us)
Ratt (Us)
Y&T (Us)
Saga (Can)
Sabaton (S)
D-A-D (DK)
Mother’s Finest (US)
Unisonic (D)
Aldo Nova (Can)
Anvil (Can)
Raven (Uk)
Bigelf (US)
Jorn (N)

Totalt kommer över 60 band att presenteras.

Scroll to Top