Radioheads sångare riktar kritik mot Spotify

Det framgångsrika brittiska rockbandet Radioheads sångare Thom Yorke har valt att kritisera den svenska streamingtjänsten Spotify öppet på Twitter i samband med att han tillsammans med producenten Nigel Godrich nu drar tillbaka all musik från sina soloutgåvor samt sidoprojektet Atoms For Peace. Han anser att Spotify betalar nya artister och små, oberoende skivbolag alltför lite.

”Make no mistake, new artists you discover on Spotify will no[t] get paid. Meanwhile shareholders will shortly be rolling in it. Simples.”, skrev Yorke i en tweet.

Enligt uppgifter i brittiska The Independent så får en artist knappt 37000 kronor för en låt som spelas en miljon gånger. Spotify erbjuder idag tillgång till omkring 20 miljoner låtar men en del världsartister såsom AC/DC och Beatles har valt att helt avstå från att dela med sig av sin musik genom tjänsten.

När Spotify grundades 2006 så var en av förutsättningarna att få med sig de fyra stora skivbolagen Universal, EMI, Warner och Sony. Dessa erbjöds därför aktieandelar i det nybildade bolaget till ett mycket fördelaktigt pris. De tjänar därmed pengar även på alla oberoende artisters och skivbolags musik som spelas och en rad oberoende artister har hävdat att de stora skivbolagen dessutom förhandlade till sig en högre ersättningsnivå från Spotify när de licensierade sin musik till bolaget.

Scroll to Top