Queensrÿche släpper nytt konceptalbum

queensryche-american-soldier

Queensrÿche skildrar kriget genom soldatens ögon med sitt tolfte studioalbum, episka konceptplattan AMERICAN SOLDIER. Det ambitiösa albumet innehåller ett dussin sånger inspirerade av otaliga intervjuer sångaren och bandets mesta låtskrivare Geoff Tate gjort med ett stort antal soldater, där intentionen var att i slutändan berätta historien med soldaternas egna ord. Efter att ha pratat med soldater som tjänstgjort i olika krig – från Andra Världskriget till nutida Irak – tog Geoff deras upplevelser från fronterna till en orubblig musikalisk undersökning av en soldats liv och krigets konsekvenser. AMERICAN SOLDIER släpps 1 april.

Tate, Michael Wilton (gitarr), Ed Jackson (bas) och Scott Rockenfield (trummor) spelade in albumet under nio månader 2008. Tate berättar att idén föddes när han hörde historier från fans som var veteraner, men även från sin egen far, som tjänstgjorde i både Korea och Vietnam. ”Min far var en yrkesofficer, men fram tills alldeles nyligen berättade han aldrig vad han gick igenom. Jag tror att förtigenhet är sanning för en hel del veteraner, vilket får till följd att de flesta människor aldrig riktigt förstår vad det innebär att vara en soldat i ett krig. När jag hörde vad han och några av våra fans har gått igenom fick det mig att vilja sprida deras historier över hela världen. Detta är ett album om soldaterna, för soldaterna, som det är berättat av soldaterna själva.”

Dessa berättelser ekar i hjärtat av AMERICAN SOLDIER, och genomsyrar varje sång med färgstarka detaljer om både den emotionella och den fysiska verkan av krig, med ekon av stridsljud (Middle Of Hell), uppoffringar (The Killer), förlust (If I Were King), hemlängtan (Remember Me) och att försöka justera sig tillbaka i samhället efter hemkomsten från krigstjänstgöringen (Man Down!).

Tate spelade in många av sina intervjuer med soldaterna, och några dialoger från dessa stunder har mixats in i flera låtar där de framhäver soldaternas egna ord i historierna. Bandet tog också med sig några av soldaterna in i studion för att spela in sången. Verserna i låten Unafraid innehåller Chris Devines röst, en veteran från Vietnam, och Sean Lenahan, en veteran från Somalia, som minns sina krigsupplevelser medan Tate sjunger på refrängerna.

Ett annat gästframträdande görs av Tates 10 år gamla dotter Emily på gripande duetten Home Again, som beskriver den känslomässiga priset man betalar i krig från två perspektiv, där Geoff sjunger från soldatens kant och hans dotter symboliserar barnets som lämnats kvar hemma.

Att göra albumet, säger Tate, var en källa till djupare förståelse. ”Jag blev förvånad över att se hur lite som ändrats några generationer senare. Jag pratade med en vietnamveteran vars upplevelser inte knappt alls skiljde sig från en soldat som kämpat i Somalia närmare 30 år senare. Men det som överraskade mig mest var hur mycket soldater är emot krig. Det fick mig att tycka att deras uppoffringar känns än mer starka.”

Under våren kommer Queensrÿche åka på en massiv USA-turné och internationella datum följer senare under 2009.

Rulla till toppen