Programsläpp för festivalen Ung08

ung08-2009

Nu släpps de första godbitarna av festivalprogrammet till årets upplaga av Ung08.

Ung08-festivalen, som är en av Europas största ungdomsfestivaler, firar tioårsjubileum i år. Festivalbesökarna bjuds på tårta, punk, DJ SHOW och en massa feststämning.

Punktema på Lilla Scen
Umeåbandet Masshysteri har bara spelat tillsammans i två år men beskriver redan sig själva som det bästa punkbandet på över 30 år i Sverige. De har turnerat överallt i Europa och USA. Nu spelar de på Ung08-festivalen då Lilla Scen har punktema en av dagarna. De får sällskap av banden Sista Sekunden och Satan Takes a Holiday.

Utöver punk så bjuder också Lilla Scen på några av Sveriges mest intressanta indieakter. Några som spelar på sommarens festival är Elenette, Adam Heldring och Hammarin & Robin.

DJ SHOW
DJ SHOWEN är tillbaka och under sommaren kan besökarna påverka dess innehåll. På hemsidan kan man redan nu nominera de DJ:s som man tycker ska utmana fjolårsvinnaren Mikey Mic. Varje DJ får 8-12 minuter på sig att vinna juryns och publikens hjärtan. Förra året hade DJ SHOWEN mer än 11000 dansgalna festivalbesökare i publiken.

Aktiviteter
På festivalen har man möjlighet att testa ett fyrtiotal olika aktiviteter och workshops. Några av dem är:

Kuddkrig
Tillsammans med Fuldesign kan besökarna skapa sina egna ”vapen” med tyg och stoppning. Besökarna får samtidigt chansen att diskutera varför vapen, krig och gatuvåld ibland romantiseras.

Flygsimulator
Hos Young Pilots kan besökarna flyga flygsimulator, få reda på hur de kan bli piloter på en airbus, tävla med modellflyg, få veta hur det är att segelflyga och kolla om de kan bli stridspilot.

Polisen
I polisens tält tar man i år upp våld bland unga, bland annat genom att visa delar av utställningen ”Jag vill ju bara ha respekt”. Festivalbesökarna kan också göra vittnestest och träffa mc-poliser.

Stora Scen
Ung08:Live är en programpunkt för unga oetablerade artister på Stora Scen. Från små lokaler till en stor scen. Nu får de chansen att spela inför en publik med flera tusen festivalbesökare. Några av artisterna är: Litanol, Black Soldiers, Billion Ocean, ALMA, Hildas Gitarr.

Artistinfo

Elenette
De har precis släppt sin debutskiva Neuroser som tagits emot väl hos kritikerkåren. Deras tanke var att göra musik som textmässigt skiljer sig från den vanliga svenska popprosan. I musikbyggandet använder de sig av en klipp-och-klistra-estetik där de hämtar influenser från mespop, synthpop, dansband och postpunk.

Adam Heldring
Eskilstunakillen Adam Heldring spelar låtarom storstadens drömmar och ensamhet och om kärleken till ett liv på båda sidor av Atlanten. Musiken har sina rötter både i svensk pop och den amerikanska singersongwriter-traditionen. I våras spelade Adam på världens största musikbranschfestival SXSW i Austin, Texas.

Hammarin & Robin
”Popmusik med karaktär”. Så beskriver Mattias Hammarin och Robin Rudén i Hammarin & Robin sin musik. Göteborgsduon bildades för ungefär ett år sedan och nu är det dags att inta Ung08-festivalens Lilla Scen.

Sista Sekunden
Hardcore punk från Malmö. Sista Sekunden har släppt ett antal skivor de senaste åren och turnerat i Europa, Japan och USA. I sommar är det dags för en spelning på Ung08-festivalen.

Satan Takes A Holiday
Satan Takes A Holiday har spelat Rock’n’roll/Punk/BoogieWoogie i snart tre år. Till hösten släpper de sitt debutalbum där det japanska gitarrgeniet Aki Morimoto från bandet Electric Eel Shock är med och spelar på en av låtarna.

Litanol
Litanol började rappa och göra egna beats 2005 och har sedan dess släppt egna produktioner via sin hemsida. Fyra år senare står han nu som en av årets hiphopakter under Ung08:Live.

Black Soldiers
Black Soldiers är en mix av dancehall, reggae och R’nB.

Billion Ocean
Sprudlande collegerock med rötterna i Småland.

ALMA
Egentligen har de spelat och uppträtt tillsammans hela livet. Inte så konstigt kanske, eftersom Cecilia och Jenny Vazi ALMA är systrar. De senastetvå åren har ALMA gästat alltifrån lokala evenemang till större klubbscener med sin beatorienterade pop.

Hildas Gitarr
Hildas Gitarr är pop/rock med en hel del influenser av allt från blues till hip hop. De väljer inte bort någonting utan plockar russinen ur musikhistorien och gör något eget av det.

Scroll to Top