Prinsen Salif Keita till Stockholm i mars

Salif Keita är en kungaättling från Mali i Västafrika, med säreget öde och gudabenådad röst. 
En panafrikan i själen och hjärtat, en övertygad antirasist och militant pacifist, en artist med en ovanlig generositet som alltid strävat efter att bygga nya broar mellan Afrika och resten av världen.

Salif Keita föddes både som albino och prins, i rakt nedstigande led, släkt till Malis konung och grundare, enligt tradition förbjuden att sjunga. Han utmanade etablissemangets konventioner såväl som de stora griotmästarna (poeter och trubadurer, vars yrke förs vidare genom arv) när han bestämde sig för att bli musiker. Under 60- och 70-talet var Salif Keita sångare i de legendariska banden Super Rail Band de Bamako och Les Ambassadeurs.

Vidskepelse är ingen bisak i den här delen av världen och Salif Keita var slutligen tvungen att lämna landet för en tid. Han bodde i Frankrike under 80-talet och närmade sig rock, jazz, soul och kubansk musik. Med skivan Soro (1987) blev han en av Afropopens grundare. Det följande, Zawinul-producerade albumet ”Amen” från 1991, gjorde Salif Keita till den förste afrikanske bandledaren att få en Grammisnominering. 

Men det var i och med återvändandet till Mali, strax efter millennieskiftet, som Salif kom att fläta samman sina erfarenheter i ett akustiskt musicerande så imponerande och blottande att det fick Afrika och resten av världen att häpna. Med skivorna Moffou (2003) och M’Bemba (2006) kom han att representera en hel kontinents musikaliska tradition och förnyelse.

Salif är nu återigen högaktuell med sitt nya studioalbum ”Talé” producerat av Philippe Cohen Solal (Gotan Project). Gitarr och sång från Salif lägger grunden till albumets melodier och harmonier. Rytmiska motiv vävs in av lokala musiker som Aboussi Cissoko (n’goni), Mamane Diabaté (Balafon), Prince (kalebass). De får sällskap av Cyril Atef från Bumcello på trummor och slagverk, Hagar Ben Ari, DAP Kings basisten, och Christophe Chassol med sitt ”Philly-sound” sträng-arrangemang. Salif gästas av artister som Manu Dibango, Bobby McFerrin, Esperanza Spalding ( ”Chérie s’en va”) och brittiska Roots Manuva på ”C’est bon C’est bon”, en riktigt Lee Perry-inspirerad produktion.

Konsertdatum
2 mars – Stockholms Konserthus, Stockholm

Salif Keita live i Stockholm (information och biljetter)

Scroll to Top