Premiär för Ystad Jazz Festival

ystad-jazz-festival-2010Varmt välkomna till den allra första upplagan av Ystad Sweden Jazz Festival.

”I augusti 2009 träffades Thomas Lantz, då kommunalråd i Ystad, och jag av en slump på tåget från Kastrup. Thomas var på väg hem från Bratislava och jag från Sardinien. Jag berättade för honom om vilken fantastisk upplevelse jag just haft nere i Berchidda, den lilla orten på Sardinien där trumpetaren Paolo Fresu sedan slutet av 80-talet driver jazzfestivalen “Time in Jazz”. Efter en kort stunds samtal om detta utbröt Thomas: -Ja, men då gör vi en jazzfestival i Ystad!

Sagt och gjort, snart bildades en styrelse och efter hårt arbete från alla inblandade kan vi nu presentera en jazzfestival som jag hoppas kommer bli mycket uppskattad. På programmet, som jag fått full frihet att sätta samman, står artister av högsta dignitet. Allt ifrån Richard Galliano, Toots Thielemans och Benny Golson till Rusconi, Tingvall Trio och Lars Danielsson. Min målsättning har varit att blanda ungt och gammalt, svenskt och internationellt, legender med kanske blivande legender. Det har varit min önskan att få hit artister som har hittat sin egen stil och mästerligt behärskar denna. Detta i kombination med artister som försöker förnya och utveckla jazzen utan att glömma bort dess rötter.”

Jan Lundgren
Jazzen är en unik musikform, inte minst live. Genom improvisationen föds musiken på nytt om och om igen, vid varje tillfälle. Att improvisera är egentligen som att samtala utan manuskript, något alla kan. Att lära sig jazz är som att lära sig ett språk. Att lära sig improvisera är som att lära sig tala detta språk utan att samtidigt behöva tänka. Ett liv av övande ligger bakom en verkligt god jazzimprovisatör. Musiken är en spegling av människan bakom instrumentet. Att se och höra en stor musiker kommunicera sin inre dynamik, sina tankar och känslor, via sitt instrument, är en upplevelse.

Min förhoppning är att ni, mina vänner, kommer få många sådana upplevelser på Ystad Sweden Jazz Festival 2010.

Jan Lundgren, Konstnärlig ledare

Ystad Sweden Jazz Festival 6-8 augusti 2010
www.ystadjazz.se

Scroll to Top