Popa Chubby släpper nytt album

Av Redaktionen
I Blues
Mar 21st, 2013
0 Kommentarer
519 Views

Popa Chubby har fått “the blues” igen. Nästan tjugo år har gått sedan den gode Popa (eller Ted Horowitz som det star i passet) slog igenom med en smäll på den internationella bluesscenen med sin första release Booty And The Beast.

”Efter det sysselsatte jag mig under lång tid med att göra rockplattor ”säger Popa Chubby. ”Jag började lira blues igen för att jag var tvungen. Det blev min räddning och ett sätt för mig att överleva.”

Universal Breakdown Blues blev resultatet av de personliga problem Horowitz haft senaste tiden och ett sätt att bearbeta dem och ta sig ur krisen.

Denna gång föll allt på plats, kanske för att de flesta kan relatera till låtarna. Vem har inte älskat men blivit lämnad och funnit sin väg tillbaka till livet?

”Jag kan inte hjälpa det men mitt liv dikterar hur min musik blir och därför är det än en gång blues,” säger Horowitz. ”Det som gör en bra låt är om den är ärlig och när jag skrev de här låtarna var jag fortfarande förtvivlad över att min fru lämnat mig. Med alla tankar som snurrade i mitt huvud förnimmandes jag plötsligt Muddy Waters sjungandes: ”It’s been 24 hours since my baby’s gone and that’s 23 hours far too long.” Med allt som hänt mig var det som att få en slägga i huvudet.

Nåja, Horowitz med sitt glödande gitarrspel på Universal Breakdown Blues framstår mer och mer som en bluesman av idag som med I Ain’t Giving Up kanske skrivit sin mest hjärtskärande låt någonsin och det med en karriär som varat i snart tjugofem år.

”Den låten hittade jag lång, långt inuti mig,” berättar han. ”Jag tänkte inte ge upp mitt äktenskap, jag tänkte inte kasta in handduken, det fanns helt enkelt inte på kartan. Men ibland stirrar du sanningen i vitögat och inser fakta. Jag har inte längre min fru men jag har bluesen.”

Men man ska inte oroa sig för Popa Chubby. Efter att accepterat vad som hänt går han vidare vilket han beskriver på den inlevelsefulla I Need A Little Mojo vilken närmast kan beskrivas som en partylåt i New Orleans-anda.

För ett tag sedan nobbade Ted Horowitz rollen som Shrek i Brodway-uppsättningen och många frågade sig hur det kom sig att han tackade nej till ett rätt lukrativ gig som det?

”Jag är min egen,” svarar han. ”på gott och på ont. Det är en orolig tid vi lever i och det var även en del av vad som inspirerade mig på Universal Breakdown Blues. Det känns ibland som världen fullständigt håller på att braka ihop så det var inte enbart min egen bräckliga tillvaro som inspirerade mig. Vi har alla våra behov.”

Vad vi behöver är rå, kraftfull, oslipad blues och det är precis vad Popa Chubby levererar. En platta med djup, känslor och livskraft direkt inifrån själen.

Universal Breakdown Blues släpps via Mascot Label Group/Provogue records/Warner Music Sweden 2013-04-24.

Kommentering är stängd