Polsk biskop försöker stoppa The Voice-domare

wieslaw-mering-behemoth-nergal

I Sverige och de flesta andra västländer har artister kunnat verka relativt fritt under flera årtionden men situationen ser något annorlunda ut i andra delar av världen. Man behöver inte gå längre än Polen för att se exempel på detta. Där har den katolska biskopen Wieslaw Mering gått ut i media och uppmanat till protester mot utnämnandet av det framgångsrika dödsmetallbandet Behemoths frontman Adam ”Nergal” Darski som domare i den polska versionen av ”The Voice”, som biskopen kallar för ”en satanistisk rockstjärna”.

”En hädare, satanist och älskare av ondskan förkroppsligad kommer ha fri tillgång till den allmänna televisionen för att sprida sin giftiga lära!”, säger biskopen i ett uttalande.

Möjligen är detta en hämndaktion mot Nergal för att han under bandets konsert i Gdynia i september 2007 kallade den katolska kyrkan för ”den mest mordiska kulten på planeten” varpå han rev sönder en bibel och kallade denna för ”en lögnernas bok”. Detta ledde till ett åtal i polsk domstol där han anklagades för att ha förolämpat religiösa. Han friades i augusti i år från dessa anklagelser.

Detta är lyckligtvis något tämligen främmande för oss som bor i moderna sekulariserade länder såsom Sverige men liknande protester förekommer regelbundet i framför allt katolska länder.

Behemoth är ett av Polens mest framgångsrika band och har turnerat över hela världen. Gruppens grundare, låtskrivare och sångare Adam ”Nergal” Darski har det senaste året genomgått omfattande behandling vid sjukhus efter att ha fått diagnosen leukemi.

Scroll to Top