Playground Music hyllar den första svenska hiphopen

En våg av ny svensk hiphop har vuxit sig enorm utanför det mediala etablissemanget. Artister och producenter har gett en röst till sina uppväxtområden och Sonic dedikerade 22 sidor om fenomenet. Kort sagt, svensk hiphop har aldrig mått bättre. Därför vill Playground Music hylla den allra första vågen av hiphop och ger nu ut två artister för första gången digitalt.

Här är Stockholmsduon Två Blåbär och Göteborgstrion 3Ess.

TVÅ BLÅBÄR
Två Blåbär var en av de tidigaste svenska hiphopakterna, mest kända för att ha medverkat i kultfilmen ”Nattbuss 807” från 1997 i regi av David Flamholc.

Duon bildades i maj 1995 och producenten Gordon Cyrus, mannen som upptäckte Latin Kings, fick upp ögonen för Två Blåbär. De fick möjlighet att spela in en 12” vinyl och i samband med detta uppträdde de som support till Latin Kings på Lollipop- och Hultsfredsfestivalen med låtar som ”Tick-Tick-Boom” och ”Kom Igen Då”.

Under hösten 1995 började Två Blåbär spela in material till sin debutskiva ”Du Är Inte Ensam” och i november -96 släpptes albumet med singeln ”Radhuseffekten”.

Med bra respons, främst i södra Sverige fortsatte duon sitt kreativa korståg. Två Blåbär utförde spontana morgonspelningar bland Stockholms rondeller och centrum inför stadens yrvakna befolkning. Syftet att utmana och framföra sina budskap i obekväma situationer för en publik som annars inte skulle lyssna på deras musik. Detta var en del av Två Blåbärs fundament, att få upp folks ögon för något de kanske inte vill se.

3ESS
3Ess är idag en relativt bortglömd grupp men var under mitten och slutet på 90-talet högaktuella inom svensk hiphop. De var med på frontlinjen tillsammans med bland andra The Latin Kings.
Gruppen startades av Racklass, Kristus, Dan och Max på mitten på 90-talet med utgångspunkt i Göteborg. Till andra albumet valde Max att lämna gruppen och ersattes av den nu avlidna hiphoplegenden Gabriel ”Gubb” Åberg.

3Ess är hiphop på svenska som andas av det hoppfulla 90-talet med inspiration från grupper som Cypress Hill och House of Pain och nu släpps äntligen deras material för första gången digitalt.

Rulla till toppen