Peter Pontvik tilldelas årets mungiga

peter-pontvikÅrets Mungiga (The Swedish Early Music Award) 2010 tilldelas Peter Pontvik, konstnärlig chef och grundare av Stockholm Early Music Festival. Utdelningen kommer att ske i samband med invigningen av Stockholm Early Music Festival den 9 juni 2010. Det är den rikstäckande Föreningen för Tidig Musik (FFTM) som årligen delar ut utmärkelsen till en person eller grupp som gjort en beundransvärd insats för den tidiga musiken i Sverige. Bland tidigare mottagare märks blockflöjtisten Clas Pehrson, musikarkeologen Cajsa S Lund, orkestern Göteborg Baroque med ledare Magnus Kjellson, professor Erik Kjellberg och sångerskan Susanne Rydén.

Motiveringen
Peter Pontvik har i sitt konstnärliga ledarskap och genom sin oförtröttliga energi, målmedvetenhet och kunskap byggt upp Stockholm Early Music Festival (SEMF) och konsertserien Early Music LIVE! till institutioner som givit genklang inte bara i Sverige utan också utomlands. Såväl festivalen som konsertserien håller internationellt hög nivå, och visar upp en otrolig bredd och mångfald av framföranden från barocken, renässansen och medeltiden med fokus på europeisk musik, men med ögonen öppna för den tidiga musikens yttringar även i andra världsdelar. Festivalen har också skapat nya möjligheter för den unga generationen musiker att möta sina förebilder i seminarier och att själva få visa sina kunskaper i tävlingar om stipendier. Med konsertserien Early Music LIVE! har han också etablerat en fast scen i Stockholm, där den tidiga musiken spelas med samma självklarhet som den klassiska musiken på sina scener. Sammantaget kan festivalens och konsertseriens betydelse för att öka medvetandet om och intresset för den tidiga musiken hos en bredare publik i Sverige inte överskattas.

Föreningen För Tidig Musik är en rikstäckande förening som grundades 1979 och har runt 1000 medlemmar. Föreningen arbetar för att vara ett nätverk där medlemmarna kan utbyta kunskap och erfarenheter. Föreningen verkar för att främja den tidiga musiken i det svenska musiklivet, stödjer unga musiker genom utdelande av stipendier, stödjer kursverksamhet och ger ut kulturtidsskriften Tidig Musik. För mer information, se www.tidigmusik.com.

Scroll to Top