Pernilla Andersson släpper nytt album i september

FRAMSKISS PA.inddVad får man om man mixar den tralliga radiohiten ”Johnny Cash och Nina P” med det betydligt mörkare Gramminsnominerade albumet ”Ashbury Apples”? Svaret kommer den 8 september då Pernilla Andersson släpper ”Ö”, sitt femte album på sex år.

Pernilla Andersson fortsätter nämligen gå sina egna vägar.

Trots framgångarna med det engelska albumet i fjol byter hon tillbaka till svenska igen – med ett helt annat självförtroende än på ”Gör dig till hund”-plattan från 2008.

­- Det har varit lättare att skriva på svenska denna gången, kanske för att det just är andra plattan och man hunnit landa i det, säger hon.

”Ö” är producerat av Pernilla Andersson själv, men för första gången har hon även anlitat en medproducent: David Nyström.

­- Vissa av hans idéer skulle jag aldrig kommit på själv och det har gjort skivan bättre, och processen mer spännande. För första gången har jag kunnat sjunga med någon i studion, det har inte hänt på tio år, säger Pernilla.

Även bandet är nytt.

Förutom nyss nämnda Nyström på klaviaturer spelar även basisten Jerker Odelholm och trummisen Olle Dahlstedt på skivan. Bara Pernillas eviga sidekick – Fredrik Rönnqvist – på gitarrer är med från förr.

Men trots att hon själv kallar ”Ö” för ”Harry Nilsson möter Fleetwood Mac i Twin Peaks” så låter det väldigt mycket Pernilla Andersson.

­- Jag har min röst och jag har mitt sätt att skriva låtar på, men det jag jag tycker skiljer denna plattan från de andra är att det är mer “lir” på den, mer “vi-går-på-feeling”. Jag ville göra en jävligt svängig skiva, det blir så lätt fint, lite vekt och för känsligt I den här genren.

Albumet innehåller bland annat första singeln ”Dansa med dig”, som redan ligger på P4 Riks spellista, den suggestiva ”Dek-psalm”, Dylan inspirerade “Kasta Sten”, samt en cover på Eldkvarns ”Huvudet högt”.

Hösten blir intensiv för Pernilla, då hon dels har en liten roll som Ann-Louise Hansson i den kommande Cornelis-filmen ”Medborgare, Godafton” (regi: Amir Chamdin) där hon sjunger duett med Hank von Helvete (Cornelis) i ”Jag hade en gång en båt”.

Redan i sommar spelar hon på några utvalda festivaler, bland dem redan i veckan på ”Peace & Love i Borlänge.
3/7 Borlänge – Peace & Love
9/7 Falkenberg – Stålboms
30/7 Trollhättan – Göta Kanal Rock
31/7 Helsingborg – Helsingborgsfestivalen
1/8 Borensberg – Göta Kanal Rock
2/8 Nyköping – Göta Kanal Rock
28/8 Knisslinge – Helgåfestivalen

Scroll to Top