Per Dunsö är Blekinges meste musikskapare

Stim, musikskaparnas organisation, har tagit fram fakta om vilka av deras medlemmar i olika län som fått flest musikverk spelade under de senaste tre åren. I Blekinge kom Per Dunsö överst på listan med 76 olika verk framförda under perioden.

Per Dunsö berättar att hans musik är färgad av det som spelades i hemmet när han var liten – en mix av evergreens och gamla slagdängor.

– Jag har inte lyckats bryta mig loss från den klangvärlden trots senare influenser från Beatles och Paul Simon. Men tuffare än så blev jag aldrig, eftersom jag tycker om musik som är vacker.

Sedan 1970-talet har han arbetat med barnproduktioner för radio, tv och scen. I femton år samarbetade han med Ola Ström i vad Per beskriver som ett kreativt fyrverkeri. De mest kända resultaten av deras samarbete är tv-serierna Toffelhjältarna (1984) och Solstollarna (1985).

Per är sedan 1990-talet anställd hos länsmusiken i Blekinge för att göra musikteater för barn.

– Det är en stor lycka för mig. Jag försöker skriva barnmusik med kvalitet, som motvikt till allt skräp barnen utsätts för. Anställningen på länsmusiken innebär att jag kan skapa musik under trygga former.

Per spelar omkring 200 föreställningar per år till vilka han mestadels också skriver musiken. Drivkrafterna är lusten att hela tiden göra bättre låtar och bättre föreställningar.

– Det svåraste med mitt jobb är att göra låtar som är enkla utan att för den skull förlora i kvalitet.

För närvarande turnérar Per och Dunsö Kapell med Pyjamas, en musikteaterföreställning för 6-9-åringar som handlar om natten. Föreställningen kommer även att släppas på cd i höst.

Per Dunsö föddes 1949 i Ronneby i Blekinge och fick under gymnasieåren jobb som biljettvaktmästare på Malmö stadsteater. Pengarna han tjänade investerade han bland annat i sin första egna gitarr vilket ledde till en lång, framgångsrik karriär som skådespelare, musiker och producent. Dunsö läste även musikvetenskap i Lund 1971-1972. Numera är han bosatt i Saxemara utanför hemstaden. Han har varit ansluten till Stim sedan 1974 och har inte mindre än 440 verk registrerade.

FYRA VERK AV PER DUNSÖ
En väv av legender
Avsignaturen till Toffelhjältarna som Per skrev tillsammans med Ola Ström. ”Den sjöngs av Martyna Lisowska och har en speciell plats i mitt hjärta.”

Balens drottning
Också skriven tillsammans med Ola Ström för Toffelhjältarna.

Än finns en sommar
”Jag och Ola skrev den till Toffelhjältarna i en lånad lägenhet på Tomtebogatan i Stockholm. Jag förknippar den med härliga minnen.”

Ett vykort hem till dig
Avsignaturen till Solstollarna skrevs av Per, Ola Ström och Bo Mårtensson. ”Jag tycker det är en bra låt som vi fick spela med trevliga medmusiker.”

Stims undersökning är baserad på framföranden i Sverige och utlandet under åren 2005-2007, och avser både livespelningar och framföranden i radio, tv och on-line. Vi har däremot inte tagit hänsyn till ersättningarnas storlek eller hur många gånger som ett och samma verk spelats. Resultatet visar alltså endast hur många olika musikverk musikskaparna fått framförda under perioden.

Scroll to Top