Pentagram till Metaltown

Utan Pentagram hade inte metalvärlden sett ut som den gör idag. Skapare och ledare av doom-genren har det amerikanska bandet regerat under hela 40 år. I sommar intar de Metaltown.

Fullkomliga pionjärer för den hårda musikens utveckling. I dubbel bemärkelse. I början av 70-talet satte de kolossen heavy metal i rörelse. Några år senare blev de skapare och ledare för doom metal-genren. Amerikanska Pentagrams inflytande på metalmusikens evolution kan knappt jämföras med någon annan. Dessutom ett band som varit en av både Witchcrafts och Graveyards främsta musikaliska ledstjärnor.

Högt respekterade på 70-talets underground-scen spred de egenproducerade demos och singlar och skapade sig ett vida känt rykte. Skivkontraktet och det första riktigt albumsläppet kom att dröja ända till 1985 med den självbetitlade debutplattan.

I fjol släpptes en fantastisk dokumentär om bandets uppgång, fall och återupprättelse; ”Last Days Here” – ett måste för alla musikintresserade.

Mer än 40 år efter att Pentagram uppstod i Washington D.C. leder i sommar grundaren och frontmannen Bobby Liebling bandet till Sverige för deras första spelning på Metaltown.

Scroll to Top