Peace & Love samarbetar med Roky Erickson

miss-li-2010

För andra året i rad samarbetar Peace & Love med Roky Erickson´s Ice Cream Social i Austin, Texas. Tillsammans med Gibson och glassmärket Amys ser Peace & Love till att arrangemanget blir av under 2010. Förra året hade Peace & Love med sig artisten The Tallest Man On Earth, i år följer Miss Li med för att uppträda. Ett tiotal artister kommer att genomföra spelningar och i biljettpriset ingår även en bägare av Rokys favoritglass Amys.

Bakgrunden till samarbetet startade 2008, då Roky Erickson gjorde en hyllad spelning på Peace & Love i Borlänge. Roky gillade konceptet att blanda budskap med musik och föreslog ett samarbete direkt på plats. Och eftersom Peace & Love älskar Roky och tycker att Ice Cream Social är ett arrangemang med hjärtat på rätta stället så inleddes ett samarbete under 2009.

Roky Erickson´s Ice Cream Social startade i början av 2000-talet av vänner och musiker, med ursprungssyfte att samla in pengar till Roky genom ”Roky Erickson Foundation”. Sedan några år tillbaka så går intäkterna även till andra välgörande syften. Under 2010 går intäkterna till en Trust Fund för musiker i Austin som saknar försäkring. Arrangemanget äger rum den 18 mars.

Festivalens namn kommer ifrån att Roky själv, efter ett mycket trassligt förflutet, ville träffa vänner, äta glass och lyssna på bra musik under avslappnade former.

Rokys levnadsöde är ett av de märkligaste och kanske mest tragiska i musikhistorien.

Bakgund Roky Erickson och Ice Cream Social

Roky har framförallt gjort ett avtryck i musikhistorien som grundare och pionjär av ”garagerock” och startade sitt första band 13th Floor Elevators år 1965. Under en period var Janis Joplin medlem.

I slutet av 60-talet blev Rokys diagnosticerad paranoid schizofreni och utsattes mot sin vilja för elchocksterapi. Han togs för innehav av lättare droger och hävdade sinnessjukdom, vilket resulterade i att han togs in på mentalsjukhus. Det blev starten på en mycket lång Kafka-liknande tillvaro för Roky.

Efter att ha rymt ett antal gånger så spärrades han till slut in på ökända Rusk State Hospital för kriminellt sinnesjuka. Behandlingen bestod av elchocker och Thorazine. När han till slut blev fri så fick han bo hos sin mamma, komplett bankrutt, omyndigförklarad och i mycket dålig psykisk balans. På grund av sin religiösa åskådning förvägrade modern Roky den medicin han behövde för sin allvarliga sjukdom. Den yngste brodern Sumner stämde till slut modern 2001 och tog över förmyndarskapet. Han har hjälpt Roky att reda ut den mycket trassliga ekonomin och att få den medicin denne varit i behov av under många år.

För några år sedan blev Roky till slut myndig, cirka 60 år gammal. Han såg fram emot att äntligen få ta körkort, var en av hans egna kommentarer.

I år släpper Roky Erickson en ny skiva, kompad av bandet Okkervill River.

Förutom engagemanget tillsammans med Roky så besöker Peace & Love även musikbranschens viktigaste arrangemang SXSW i Austin.

Scroll to Top