Paul Simon och Universal stoppar lettisk pjäs

Kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) skriver följande i ett öppet brev till Paul Simon med anledning av hans och skivbolaget Universals agerande:

LÅT PJÄSEN SPELAS, PAUL SIMON!

– Det är en skam att det lettiska gästspelet Sound of Silence stoppas av Paul Simon och hans svenska musikbolag Universal.

– Jag är förvånad över att Paul Simon som har engagerat sig så mycket i sociala frågor nu vill stoppa en pjäs som handlar om frigörelse från kommunistiskt förtryck. Jag hoppas att han och Universal tar sitt förnuft till fånga och ändrar sitt beslut. Annars blir det mycket genant att ta emot Lettlands utrikesminister Maris Riekstins på Stockholms stadsteater imorgon.

Det skriver kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) i ett öppet brev till Paul Simon med anledning av att han har stoppat den rosade Riga-förställningen Sound of Silence där Simon & Garfunkels låtar spelas på en grammofon i bakgrunden.

– Att musikförlagen försöker ändrar förutsättningarna kring stim-avtalet och skrämmer små teatergrupper till tystnad är ett hot mot Stockholms kulturliv.

Lettland är ett land på ruinens brant. Kulturlivet utgör inget undantag. Självklart lyckas Universal tysta föreställningen. Det är mycket oroande, avslutar Madeleine Sjöstedt (FP).

Fakta
Pjäsen Sound of Silen illustrerar en tilltagande liberalism i de sovjetockuperade baltiska staterna. Som ett led i det svenska EU-ordförandeskapet skulle den rosade Riga-förställningen visas på Stockholms stadsteater inför bl a Lettlands utrikesminister Maris Riekstins. Nu blir det inte så. Just när den ska visas i Stockholm så hotar Universal letterna med skadestånd inte bara för om den visas i Stockholm utan även retroaktivt för de två år den spelats – senast på Salzburg-festivalen förra veckan. Allt detta för att det i bakgrunden spelas Simon & Garfunkel musik.

Rulla till toppen