Patrick Wolf till Stockholm och Oslo i februari

Patrick kommer att göra akustiska spelningar inför en sittande publik denna gång. Gissa om det blir vackert!

”Ingen gör maximalism som Patrick Wolf” skriver man på Pitchfork. Patrick Wolf är lika melankolisk som sprudlande glad. Han är säregen, helylle, radikal och medhårs på en och samma gång. En bombastisk och avskalad artist med nerv som gärna blottar sin själ för allmän beskådan. Inför varje skivsläpp väljs en ny skepnad, från barock till polerad – han är allt hela tiden men belyser det som passar bäst just för tillfället.

När albumet Lycanthropy kom 2003 vände det uppochner på allt. Verkligen allt. Nu, tio år senare är Patrick Wolf mer brännande het än någonsin. Det har hunnit bli sex studioalbum under de här åren och anhängarskaran är bland de trognare. De kallas för The Wolfpack och följer det engelsk-irländska underbarnet vart han än styr stegen i världen.

Men sagan började så mycket tidigare ändå. När Wolf föddes på St Thomas Hospital i södra London så var det rakt in i en kreativ familj. Han påbörjade sin musikaliska utbildning med att spela piano men gick vidare till fiol och körer. När han var elva byggde han sin första theremin och året efter spelade han in egenknåpade låtar med fiol, sång och orgel hemma. Några år senare bildade han noise-trion Maison Crimineaux . Kristian Robinson (Capitol K) såg bandet och släppte sedan Wolfs debutalbum. Och på den vägen är det.

Årets Sundark and Riverlight är det tioårsjubilerande albumet med nyinspelade versioner av Wolfs bästa alster till dags dato. Ena skivan är mer lättsam, den andra är raka motsatsen. Det är ungefär som att lyssna på två sidor av samma person, och det funkar.

YouTube är just nu fullt av spröda liveinspelningar där Wolf ömt hanterar strängarna på sin harpa medan han ackompanjeras av violinister i skira klänningar. Ett bra smakprov för den som inte bekantat sig med Wolf och ett kärt återseende för oss andra.

Konsertdatum
17 februari – Stockholm – Södra Teatern
18 februari – Oslo – Kulturkirken Jakob

Mer information om Patrick Wolfs Sverige-spelning

Rulla till toppen