Östergötlands mest spelade musikskapare

Stim, musikskaparnas organisation, har tagit fram fakta om vilka av deras medlemmar i olika län som fått flest musikverk framförda under åren 2005-2007. I Östergötland kom tonsättaren Bengt-Göran Sköld överst på listan med 75 olika verk framförda under perioden.

Tonsättaren Bengt-Göran Sköld, född 1936, kommer från en musikersläkt. Hans farbror var tonsättaren Yngve Sköld som också var Bengt-Görans förste lärare i komposition.

– Jag spelade piano och var väldigt notbunden. Jag kunde spela vad som helst direkt från bladet, men jag kunde inget utantill. När jag stod utan noter och blev ombedd att spela upptäckte jag att jag kunde hitta på musik. Jag kunde bygga upp hela stycken i huvudet. Det var så jag började komponera.

Efter studier för Ingvar Lidholm på musikhögskolan i Stockholm studerade Bengt-Göran vidare i Stuttgart. Till Norrköping kom han 1967 och här har han varit verksam som tonsättare, organist, dirigent och körledare sedan dess.

I slutet av 1960-talet lämnade Bengt-Göran modernismen som han tyckte hade nått vägs ände. Sedan dess har han skrivit musik som han beskriver som mer musikantisk.

– Jag försöker skriva musik som man kan lyssna på med samma öron som man lyssnar på Beethoven med. Min musik är varken modern eller omodern. I en recension av min pianokonsert skrev en recensent att det här var musik han ville höra igen. Det gjorde mig glad. Det värsta är om någon säger att min musik ”är intressant”.

En hel del av Bengt-Görans musik är skriven på beställning, till exempel hans solokonserter. Andra stycken har kommit till av praktiska skäl, när han haft behov av musik till en särskild ensemble. Just nu arbetar han med sin tredje symfoni. Emellanåt hinner han skriva en och annan kör- eller orgelkomposition också. Men vari hans drivkrafter består, kan han inte säga.

– Jag håller på jämt. Jag arbetar nästan all vaken tid. Det är väl så att jag inte kan låta bli att skriva musik, säger Bengt-Göran.

Stims undersökning är baserad på framföranden i Sverige och utlandet under åren 2005-2007, och avser både livespelningar och framföranden i radio, tv och on-line. Vi har däremot inte tagit hänsyn till ersättningarnas storlek eller hur många gånger som ett och samma verk spelats. Resultatet visar alltså endast hur många olika musikverk musikskaparna fått framförda under perioden.

FAKTA OM BENGT-GÖRAN SKÖLD
Bor: i Norrköping
Född: 1936
Mest känd för: sin bruksmusik för kör
Ansluten till Stim sedan: 1972
Antal verk i Stims register: 303

FYRA VERK AV BENGT-GÖRAN SKÖLD:
The way back, op. 29
Orkesterverket som blev Bengt-Görans avsked från modernismen.

Konsert för piano 4 händer och orkester
Beställning från pianistparet Mats Jansson och Yoriko Asahara som uruppförde konserten tillsammans med Symfoniorkestern Norrköping 1992.

Konsert för violin och stråkorkester, op. 57
En annan av Bengt-Görans solokonserter. Uruppfördes 1984.

Exposition sur la basse, op. 20
Ett ofta framfört orgelstycke från 1969.

Rulla till toppen