Oscar Holter – en av de yngsta låtskrivarna

Oscar Holter, låtskrivare, producent och musiker från Degerfors, är med sina 22 år en av de yngsta låtskrivarna i årets Melodifestival. Bidraget, ”It´s My Life” framförs i Skellefteå den 14 februari av Amy Diamond. Stim, musikskaparnas organisation, kan berätta att Oscar trots sina unga år redan har 45 verk registrerade hos Stim.

Oscar Holter anslöt sig till Stim 2007. Hans största hit ”I Believe it´s You” med Sanna Nielsen finns med på Sannas senaste platta som har sålt guld.

– På Stim kan vi konstatera att många upphovsmän är unga när de debuterar som låtskrivare. Det är en spännande resa att följa den unga musikskaparens väg. Stim är en bred organisation som tillvaratar alla musikskapares ekonomiska intressen – vare sig man är ung, gammal, välkänd eller doldis, säger Susanne Bodin, kommunikationschef på Stim.

Oscar Holter har alltid hållit på med musik. Han testade olika instrument i musikskolan hemma i Degerfors och fastnade till slut för trummor. Det har blivit lite av hans signum – hans låtar består mycket av rytmer och speciella ljud. Soundet han skapar är en blandning mellan åttiotal, rytmer och nya fräscha ljudinfluenser. Allt ifrån Depeche Mode och Skinny Puppy till Britney Spears och Rihanna.

– Jag försöker alltid blanda olika influenser. Det handlar om att skapa ett sväng – och för mig svänger det lika mycket om Kraftwerk som det gör om ABBA, berättar Oscar Holter.

Deltävlingen i Skellefteå är Oscars premiär i melodifestivalsammanhang. Men han har skrivit musik och spelat i band sedan han var 13 år. När han var 16 producerade han sin första platta.

– Det var inte helt lätt att få mina föräldrar att förstå att det var musik jag ville hålla på med på heltid – även om de alltid har stöttat mitt musikintresse till 100%. I tonåren tog jag jobb i en cykelaffär. En dag när jag ringde hem till pappa och berättade att jag skruvat ihop min första cykel blev han så glad att han nästan grät. Äntligen gjorde jag något riktigt, något han förstod sig på, avslutar Oscar Holter och skrattar.

Bidraget till melodifestivalen har Oscar Holter skrivit tillsammans med Bobby Ljunggren och Alexander Bard. Producerat har han gjort själv.

Rulla till toppen