Ornette Coleman och Laleh till Way Out West

Han är en av jazzens allra största (och mest kontroversiella). Med sina 82 år på nacken och en artistkarriär som spänner över mer en ett halvt sekel råder det inget tvivel om att Ornette Coleman fyller ett stort rum i våra hjärtan.

Tillsammans med denna legend känns det därför extra rätt att släppa en av nutidens allra mest uppskattade svenska artister, Laleh. Båda två spelar i Slottsskogen.

ORNETTE COLEMAN
När Ornette Coleman kommer till stan är det dags att lägga allt annat åt sidan. Att kunna presentera en av 1900-talets främsta musiker är en stor sak, att kunna göra det här i Göteborg är större, att kunna göra det för er, våra vänner, är fantastiskt. När Ornette Coleman kommer till Way Out West kommer han med lätt bagage; en vit altsaxofon, ett trettiotal plattor och en femtioårig karriär att hämta inspiration och material ifrån. Colemans väg har kantats av kontroverser, utbrott, infall och hyllningar sedan han 1958 -1959 gav ut sina första fyra (!) plattor, däribland vattendelaren The Shape of Jazz to Come. När andra av jazzens stora gick bort sig i smörig cocktaildimma stannade Coleman bestämt kvar på rastlös, storögd och orädd höjd. Han har spelat med alla – stora orkestrar, rappare, punkdrottningar, säckpipeensembler, operasångare – utan att någonsin bli utspelad.

LALEH
I världen finns det få viktiga artister. I Sverige idag än färre. Det finns ytterligare färre begåvade viktiga. Och så vidare. Laleh är ett tveklöst undantag. Sägnerna om hur vaktmästaren inför debuten gav henne obegränsat med tid, hur hon satt på kammaren med datorn och instrumenten, hur hon flyr industri-fältet och drar till Norrlands skogar, hur hon fullkomligt tweakar agendan rätt i det där tv-programmet, hur hon utan att nånsin sälja ut just säljer ut – vartenda konserthus om och om igen. Laleh är folkets sinnesportal till det oändligt rika.

www.wayoutwest.se

Rulla till toppen