Operastjärnan Ingvar Wixell har avlidit

ingvar-wixellIngvar Wixell, en av våra allra främsta operasångare, avled i lördags den 8 oktober i en ålder av 80 år. Han skördade sina största framgångar under 1970-talet då han mottog en rad stora utmärkelser såsom Kammersänger vid Deutcher Oper Berlin, hovsångare och Litteris et Artibus. Så sent som 2003 spelade han musikläraren i Strauss klassiker ”Ariadne på Naxos” på operan i hemstaden Malmö. Sedan 1980 var han även ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Ingvar Wixell föddes i Luleå i en släkt där det funnits många spelmän genom årens lopp. Han började sjunga i kör och spela altviolin innan han som 21-åring beslutade sig för att satsa på en karriär som operasångare och började studera i Stockholm för bland andra den legendariska sångpedagogen Dagmar Gustafson.

Ingvar Wixell slog igenom på allvar när han sjung Papageno i Mozarts ”Trollflöjten” vid en riksteaterturné senvintern 1955. Efter denna fick han en rad stora roller såsom Scarpia i Puccinis ”Tosca” och titelrollerna i flera Verdi-operor. 1960 gjorde han debut utomlands då han sjöng på Staatsoper i München. Vid den svenska uttagningen till Melodifestivalen 1965 framförde han samtliga bidrag och han slutade på tionde plats i Neapel med ”Annorstädes vals”.

Scroll to Top