Onkel Kånkel har avlidit

Håkan Florå, en av medlemmarna i det lika hyllade och avskydda humorbandet Onkel Kånkel, avled i lördags av en hjärtattack. Detta skriver Aftonbladet. Han blev 47 år gammal.

Onkel Kånkel bildades i Kalmar 1979 av medlemmar som gick under pseudonymerna Onkel Kånkel, Cp-Sven, Epilepsi-Kurt, Stomi-Bertil och Arne Tammer. Gruppen skapade en helt ny genre benämnd könsrock där man behandlade kontroversiella ämnen såsom avföring, pedofili, funktionshinder och nazism. Stötande texter var snarare regel än undantag.

1995 kontaktades den socialdemokratiske riksdagsmannen Inge Carlsson av en lärare i Finspång som upprördes av de texter som Onkel Kånkel skrev och han skickade därför ett förslag till justitieministern Laila Freivalds angående ”Förbud mot kränkande musiktexter”. Detta avfärdades men Freivalds uttalade sig ändå och sade att ”spridandet av sådana texter är motbjudande och sorgligt”.

Onkel Kånkel lyckades hålla sina identiteter hemliga och när de gjorde ett av sina ytterst få liveframträdanden på anrika Hultsfredsfestivalen 1993 användes masker och bandage för att täcka ansiktena.

3 reaktioner på ”Onkel Kånkel har avlidit”

  1. Vila i frid. Under mina tonår så satt hela tiden jag och polarna och drack folköl och lyssnade på onkel kånkel. Vi skrattade hela tiden ikapp med texten. tack för alla homopunglåtar!

  2. Detta är helt sjukt. Fattar inte att folk ens kan fortsätta bry sig om Michael Jackson

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen