Ólafur Arnalds släpper sitt tredje album

Isländska Ólafur Arnalds, född 1986, släppte sitt debutalbum Eulogy for Evolution år 2007. Han har sedan dess byggt upp en dedikerad skara internationella fans och ett stadigt rykte som en av världens mest begåvade och kvalificerade unga tonsättare. Han tillhandahåller en neo-klassisk stil med en mängd influenser som sträcker sig från electronica till minimalismen, han är en konstnär som drar från olika källor men samtidigt behåller sitt eget unika sound.

I april 2010 släppte Ólafur sin andra fullängdare med titeln … And They Have Escaped The Weight Of Darkness, som backades upp med en omfattande turné, inklusive hans första resa till Kina.

Hans tredje album, och det första som släpps under hans nya partnerskap med Universal Music’s Mercury Classics imprint, heter For Now I Am Winter, och har sin internationella release i februari 2013. Detta är ett kategoriskt sido steg bort från det ljud han är mest känd för. Till skillnad från hans tidigare verk så har det nya albumet en hel orkester och – för första gången – introduceras sång till hans soundworld. Isländsk sångaren Islänningen Arnór Dan hörs på fyra av spåren. Den slutliga produkten är mer strukturellt konventionell och med Arnalds tänk i termer bestämt mer poppigt än tidigare.

Det råder inget tvivel om att den senaste tidens snabba progression av Arnalds karriär har påskyndat hans utveckling både som kompositör och som en siffra på renommé och den ökande mängd av hans verk har helt klart varit ett stöd. Sedan 2009 har han medverkat i filmer och TV, bland annat Another Happy Day, ITV: s kommande drama Broadchurch och Vanessa Hudgens långfilm Gimme Shelter, liksom medverkat på soundtracks till Hollywood hiten The Hunger Games och Looper.

For Now I Am Winter representerar utan tvekan Arnalds ’största steg hittills där något har utvecklats i den isländska musikens approach. Trots en lång process av skapande så är det är en release som har sin fulla tyngd av sin skapare bakom sig.

Här fortsätter det både musikaliskt och konceptuellt – Arnalds egen ram uppfylls och vi hör en personlig utveckling som tonsättare och för första gången som låtskrivare.

Rulla till toppen