Nya tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest

igor-cukrov

Igår var det inte bara delfinal i den svenska melodifestivalen. I Kroatien, Lettland, Portugal och Spanien avgjordes vilka som får äran att representera länderna vid Eurovision Song Contest i Moskva senare i vår.

I Kroatien var det den unga sångaren Igor Cukrov som tog hem spelet med låten ”Lijepa tena”, skriven av Tonči Huljić och Vjekoslava Huljić. Finalen avgjordes på Hotel Kvarner i småstaden Opatija vid Adriatiska havet. På galan uppträdde ingen mindre än Paul Young som framförde flera av sina största hits. Kroatien slutade på 21:a plats förra året och får därför tävla i den andra semifinalen torsdagen den 14 maj. Kroatien har som bäst placerat sig på fjärdeplatsen i Oslo 1996 genom Maja Blagdan och låten ”Sveta Ljubav” samt i Jerusalem 1999 genom Marija Magdalena.

På grund av de mycket svåra ekonomiska förhållandena i Baltikum till följd av finanskrisen så har det statliga TV-bolaget LTV länge tvekat över att delta i 2009 års Eurovision Song Contest. Efter att ha hittat sponsorer så har de nu dock beslutat sig för att tävla även i år. Vinnare i finalen blev Intars Busulis med låten ”Sastrēgums”. Lettland har bara tävlat sedan år 2000 men vann tävlingen redan 2002 genom Marie N och låten ”I Wanna”.

I Portugals huvudstad Lissabon blev det gruppen Flor-de-Lis som tog hem spelet med ”Todas As Ruas Do Amor”, skriven av Pedro Marques och Paulo Pereira. Låten kommer att tävla i den första semifinalen i Moskva. 2008 slutade Vânia Fernandes på en 13:e plats med ”Senhora Do Mar”.

Den spanska finalen vanns med minsta möjliga marginal av sångerskan Soraya Arnelas som framförde låten”La Noche Es Para Mí”. Låten är skriven av den svenskgrekiske kompositören Dimitri Stassos som även har skrivit låten ”Alla” som framfördes i den svenska Melodifestivalen av Sofia Berntson. Spanien har inte haft några stora framgånger i Eurovision Song Contest sedan slutet av 60-talet men 2004 så vann Maria Isabel juniorversionen av tävlingen i norska Lillehammer.

Scroll to Top