Nya regler kan göra Göteborg till en fattigare och dyrare musikstad

Polisen i Västra Götaland har beslutat att börja ta betalt för sina insatser vid större musikevenemang. Detta har lett till att flera av de större konsertarrangörerna nu överväger att flytta framtida evenemang från Göteborg som fram till nu har gjort sig känd som en musikstad att räkna med.

”Om vi har en lika stor arena i en annan stad så kanske vi lägger konserten där istället”, säger Carolina Setterwall på Live Nation, världens största arrangör av livekonserter, när gratistidningen Metro gjorde en rundringning vars resultat publicerades idag.

Bakgrunden till detta beslut är de kostsamma polisinsatser som krävts vid högriskmatcher i framför allt fotboll under de senaste åren. Med ett enda undantag (Örgryte) så är det nämligen inte möjligt att fakturera idrottsklubbar eftersom dessa drivs som föreningar. Det ser därför ut som att det märkligt nog istället är livemusiken som får betala vilket samtliga konsertarrangörer ifrågasätter.

Polisen får enligt ordningslagen fakturera 920 kr per arbetstimme vilket för ett stort men lugnt arrangemang som U2:s konserter i Göteborg förra året kan innebära en kostnad på 100 000 kronor för arrangören.

Totte Lundgren, VD på Kulturbolaget, säger till Metro att de nu funderar på att flytta den framgångsrika hårdrocksfestivalen Metaltown från Göteborg nästa år.

Om polisen börjar fakturera livemusikarrangörerna blir konsekvenserna antingen dyrare biljetter eller att konserter och festivaler helt enkelt arrangeras på andra orter.

Scroll to Top