Nya band klara för Umeå Open

The Bear Quartet
The Bear Quartet

För fem år sedan släppte Umeå Studentkör sin Fjärde CD titulerad ’Julsång’. Samma år bildades Umeårockbandet Industri Royal och popbandet Deportees hyllades för sin debutplatta ’All prayed up’, men det som vi verkligen vill berätta är att amerikanska bandet Times New Viking, The Bear Quartet och Jennie Abrahamson är klara för Umeå Open.

Times New Viking
Tänk er ett The Strokes utan pretentioner. Tänk er att någon lindat in både mikrofon och förstärkare i folie, och tänk er slutligen en inställning som innebär att en kasettbandspelare duger lika gott som ett P.A. när det är dags att spela in. Här i krokarna framträder bilden av trion Times New Viking från Columbus, Ohio. Times New Viking tar begreppet lo-fi indiepop till en ny lägstapunkt, och de beskriver sig själva som välsignade med en delikat dos ADHD-spontanitet, i kombination med en känslig näsa för popmelodier. Fyra album har de hunnit med, och dessutom har de hunnit väcka en hel del uppmärksamhet. Med 2008 års Rip It Off kan bandet stoltsera med 8/10 från NME, och det senaste alstret Born Again Revisited från 2009, nådde en 17:e plats på Billboard Heetseakers chart. Ett band som verkar tycka att termen kommersiell hunnit förlora sin betydelse på en nivå där White Stripes aldrig ens startat, går inte Umeå Open förbi. Pop i oförstörd form – kommer till en scen nära dig.

www.myspace.com/timesnewviking

The Bear Quartet
Luleås stolthet The Bear Quartet har 17 år mellan första och senaste albumsläppet. Bandets erfarenhet av två decenniers musikskapande känns inte minst på det senaste albumet ”89”, som sprakar av musikalisk visdom, rutin, men framförallt enorm känsla. Det nästintill trademark-skyddade norrländska vemodet ligger som en filt över somliga låtar. Ekon, klagande gitarrer och sångaren Mattias Alkbergs återhållsamma men kompromisslösa stämma på Carry your weight, är ett skolexempel på hur det ska paketeras. Men The Bear Quartet låter sig inte begränsas eller stagnera. Medan skivans rivstart, låten Halmet, sätter standard för drivig och svulstig svensk poprock, låter ”Sweet beef” som en uppgörelse med Turbonegro i Muse-tappning. Skulle Janes Addiction åka till Luleå och spela in en skiva om snöbollskrig skulle det här kunna vara resultatet. Istället är det nu The Bear Quartet som åker till kramsnön i Umeå. Det ser vi fram emot.

www.myspace.com/thebearquartet

Jennie Abrahamson
1997 var var året då Umeå var hela Sveriges PopStad. På scenen bland flera av dåtidens lokala storheter, stod triphop-bandet Heed och levererade förföriskt meditativ elektronisk pop i framkant. År 2010 är det lite som att knyta ihop säcken, när Jennie Abrahamson gästar Umeå Open. Jennie, som med sin ljusa och klara stämma gav Heed sin speciella prägel, har sedan bandet splittrades via projektet Yukon AK hunnit spela in två soloalbum. Det senaste, While the sun’s still up and the sky is bright, har mottagits med varm hand hos kritikerkåren. Tempot på skivan är poppigt, men låtmaterialet är brett. Det låter lätt, luftigt och busigt, men utan att sakna en professionell tyngd. Röstens ljusa, vibrerande uttryck är intakt, elektronikan finns kvar, men kompletteras med bland annat stråkar och asiatisk melodilek.

www.myspace.com/jennieabrahamson

Inomhusfestivalen Umeå Open arrangeras för trettonde året 25-27 mars 2010 av Umeå Kulturförening Humlan.
Klara artister: Times New Viking (US), The Bear Quartet, Jennie Abrahamson, Markus Krunegård, Khoma (med medlemmar från Cult of Luna) samt Movits!

Scroll to Top