Nya artister till Siesta! 2013

Av Redaktionen
Mar 20th, 2013
0 Kommentarer
631 Views

Äntligen Onsdag! Vintertrött? Ner med persiennerna och upp med volymen för idag är detvårdagsjämning! Vi firar därför ljusets vinst över nattens mörker med att presentera fem strålande akter till Siesta! 2013; från holländsk dans och brittisk triangelindie till svensk musikelit; säg HEJ! till:

Alt-J [uk]
Bingoplayers [nl]
Nordpolen
Näääk & Nimo
Syket

Bingo Players
I augusti besökte den holländska DJ/producentduon Emmabodafestivalen i Småland och om det blev startskottet för deras enorma framgångar i Sverige under hösten kan en bara spekulera i men oavsett vilket blev deras singel “Rattle” en jättehit på Spotify och danslistan. Den blev faktiskt så mycket jättehit att den nådde svensk Platinaförsäljning och utnämndes till “Number 1 Club Track of 2012” av den brittiska branschtidningen Music Week.

Titeln Hitmakare är dock inget nytt för grabbarna som inte bara blivit internationellt erkända genom sitt massiva turnerande utan dessutom kan de stoltsera med det faktum att deras låt “Cry (Just A Little)” la grunden till Flo Ridas megahit “Cry”. Så när Bingo Players nu äntligen får rejält med skånsk mark under fötterna finns det ingen tvekan; det blir hits, det blir dans och det blir skallrande fönsterrutor hos alla festivalens grannar…

alt-J
De brittiska indierockarna gjorde sin Sverige-debut på Trädgårn i Göteborg förra sommaren som en del av Way Out Wests klubbakter och var då listade av många som ett av festivalens “måsten”. Detta visade sig vara en träffande benämning då bandet i slutet av 2012 kammade hem det prestigefyllda Mercury-priset för sitt debutalbum “An Awesome Wave”. Filip Claesson, skribent för musiksajten Femtjugo.se, recenserade denna debutskiva i maj förra året och skrev såhär:

“Med ett säreget sound som ändå inte blir överdrivet, framför de musik med påfrestande texter, inte minst i ”Breezeblocks”, som inspirerades av Maurice Sendaks barnbok Where the Wild Things Are. Att lyssna igenom skivan gång på gång blir ett nöje. I och med deras annorlunda musik, som är så välformad och intrikat, kan man inte bli annat än mållös. De 13 låtarna på alt-Js debutalbum känns så otroligt omfattande att det blir svårt att se det som någon form av debut över huvud taget. Musiken känns som en självklarhet, och att ingen har skapat sådan musik tidigare känns nu främmande.”

Vi instämmer helt med Filip och uppmanar alla att öva sig på texten till “Matilda” så vi kan visa alt-J att det inte bara är i Göteborg man lyfter tak med allsång!

Nordpolen
Joseph P för Möllan.nu avslutar sin krönika om Nordpolens efterlängtade album “Vi är många som är vakna inatt” med att kalla Pelle Hellström för vår tids Henrik Berggren och skivan sammanfattar han på följande vis:

“Själv kan jag äntligen konstatera att jag hittat musik som ‘talar till mig’, det var längesen jag kunde säga så om någon musik. Jag har ingen aning om vad jag ska göra i sommar, eller i höst för den delen. Jag har inte så mycket som hånglat med någon på flera månader och varit singel i snart två år. Musik riktar sig nästan huvudsakligen till förälskade människor, olyckligt eller lyckligt förälskade personer som inte nått dit dom vill, som är precis där dom vill vara eller som försöker ta itu med ett plötsligt avbrott. Nordpolen är för oss som är känslomässigt avtrubbade och frustrerade i ett förvirrande samhälle. Nordpolen påminner oss om att vi inte är ensamma om att känna så här, ‘vi är många som är vakna inatt’.”

Det går inte att läsa en sådan fin beskrivning utan att fullkomligt svämma över av längtan efter att få uppleva Nordpolens nya låtar live här på Siesta!

Näääk & Nimo
Efter ett fullspäckat 2012; där Näääk och Nimo hann med att turnera land och rike runt samtidigt som de släppte två album, är de äntligen på väg till Hässleholm! Musikkompanjonerna har byggt upp ett stabilt rykte som ett av Sveriges pålitligaste liveakter och båda två har prisats av eniga kritikerkårer för sina soloalbum. Näääks andra skiva “Mannen utan mask” utnämndes av det tunga hiphopmagasinet Kingsize till “ett av årets absolut starkaste svenska skivor – även utanför rapvärlden”. Precis lika självklara hyllningar fick Nimo när han tog steget från att vara Näääks sidekick till att stå i sitt eget rampljus genom att i december släppa debuten “Till slut” och recensenterna skrev bland annat “2012 års starkaste svenska rapdebut” – “Oslagbart vackert” – “Lysande hiphop”.

Näääk och Nimo är två klara, lysande hiphopstjärnor som tillsammans inte blir annat än bländande heta!

Syket
Live Nation skriver: “Syket känns angelägna på ett sätt som få andra band i Sverige känns just nu. Det känns typiskt norrländskt att vända minut-kändiskap och hajp i ryggen och spendera sju år på att in i detalj och med perfektion finslipa en gnistrande diamant som de valde att kalla ”With Love”. Denna septett från Umeå har sedan första repet för sju år sedan tråcklat sig igenom en djungel av genrer och landat i ett pittoreskt och psykedeliskt landskap där regnbågen alltid tornar upp sig över himmeln och plöjer ner sig i en fors av euforiska piller. Det är Twin Peaks, begravningsmarcher och flumhouse som bildar fraktal-liknande mönster; Ralf Hütter och Shaun Ryder sitter och betraktar med anad glädje.”

Belönade med utmärkelsen “Årets Pop” på P3 Guldgalan 2012 är Syket nu högaktuella med debutskivans uppföljare “Can you keep a secret?” som släpps den 3 april. Skivan beskrivs som “en fluffigare och mer varierad historia än föregångaren” och i Sykets varsamma händer kan detta inte bli annat än världsklass.

Kommentering är stängd