Ny bok om 1900-talets musikkultur

sag-det-om-tonerÄven om alla lyssnar till sång och musik och omges av ljud så är det en värld som bara få talar och läser om. I Säg det om toner och därtill i ord skriver fyra välkända musikforskare om vår musikkultur under 1900-talet, ett århundrade som snarare var hörandets än seendets. Lyhört och med exempel berättas om hur sång och musik spelades, hördes och skapades under det gångna seklet.

Olle Edström behandlar i sin essä hur vi umgås med musik, vad musik tidigare har betytt för oss, och vad den betyder idag. Lars Lillestam berättar om vad det innebär att forska om musik, och ger exempel på hur olika musikstilar kan studeras och hur sångtexter analyseras. Alf Björnberg skriver om det noggranna arbetet med att få fram det fulländade ljudet och Ola Stockfelt studerar mobiltelefonins ljudvärld.

De fyra författarna är alla lärare och forskare i musikvetenskap vid Göteborgs universitet. Bokens redaktör Olle Edström har skrivit en rad böcker, 2008 utkom hans bok Evert Taube – Sånger och musikalisk värld på förlaget.

Scroll to Top