Norska skivbolag uppmanas undvika Spotify

spotify-logoDen populära musiktjänsten Spotify får allt fler användare världen över men samtidigt så höjs med jämna mellanrum kritiska röster som anser att skivbolag och artister inte tjänar några pengar på sin medverkan. Förra året spelades världsstjärnan Lady Gagas superhit ”Pokerface” en miljon gånger vilket genererade blygsamma 2300 kronor till Stim.

Nu har den norska intresseorganisationen för oberoende skivbolag, Fono, valt att uppmana sina medlemmar att avbryta samarbetet med Spotify. Anledningen är framför allt att de är kritiska mot den reklamfinansierade gratismodellen som ännu finns kvar.

Per Sundin, VD för Universal Music i Sverige, var dock betydligt mer positiv när han intervjuades i maj:
”Spotify har varit otroligt framgångsrika och värvat ännu fler betalande kunder, som betalar 99 spänn i månaden”, sa han då.

Hans inställning har givetvis en hel del att göra med det faktum Universal och några till av de stora skivbolagen dessutom är delägare i Spotify eftersom de erbjöds att köpa andelar till en billig peng redan innan tjänsten lanserades.

2 reaktioner på ”Norska skivbolag uppmanas undvika Spotify”

  1. Jeg skjønner ikke helt hvorfor. Det fysiske formatet er på vei ut, dessverre. Spotify er den beste og mest helhetlige løsningen til nå når det gjelder digitale tjenester.

  2. Jag tror du missuppfattade artikeln lite grann. Fono har ingenting alls emot Spotify och liknande tjänster, tvärtom. De vill bara att gratisanvändarna ska bort så att artisterna och skivbolagen kan få en rimlig ersättning.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen