Norrlandsoperan får finbesök

På torsdag ger NorrlandsOperans Symfoniorkester sin tredje konsert på tre veckor, denna gång med finbesök från New York. Dirigent är den karismatiske Jonathan Schiffman och bakom solopianot sitter den unga pianovirtuosen Claire Huangci!

Sex år gammal fick hon en flygel, året därpå började hon ta pianolektioner och bara några månader senare framträdde hon som underbarn i tv. Innan hon ens fyllt tio år vann Claire Huangci World Piano Competition och fick spela i Carnegie Hall. I dag är hon 20 år och hör till en av de mest efterfrågade solisterna i världen.

I konserten på torsdag hör vi henne i Robert Schumanns (1810–1856) Pianokonsert a-moll, tillkommet när en lycklig och förälskad Schumann efter flera års kamp gift sig med sin älskade Clara.

Desto mörkare är historien om Pelléas och Mélisande. Ett gripande kärleksdrama av Nobelprisvinnande Maurice Maeterlinck som slutar i ond bråd död. När Svenska Teatern i Helsingfors tog sig an pjäsen bad de Jean Sibelius (1865–1957) skriva musiken. Den finstämda orkestersviten inleds med en mäktig uvertyr och avslutas med den stämningsfulla och ofta spelade Mélisandes död.

Under konserten spelas även Richard Wagners (1813–1883) Siegfried idyll, en hyllning till hustrun Cosima och deras yngste son, och som avslutning hör vi Johannes Brahms (1833–1897) lidelsefulla Tragisk uvertyr.

Dirigent är som sagt den omåttligt karismatiske Jonathan Schiffman som nu besöker NorrlandsOperan för första gången.

Dirigent: Jonathan Schiffman / Solist: Claire Huangci, piano / NorrlandsOperans Symfoniorkester

Wagner: Siegfried Idyll / Schumann: Pianokonsert / Sibelius: Pelléas och Mélisande / Brahms: Tragisk uvertyr

Pelléas & Mélisande
Tid tor 3.2 kl 19.00
Plats Konsertsalen
Introduktion kl 18.30 i Baren

Rulla till toppen